L'Audiència ha condemnat a disset anys i mig de presó el jove guineà que va assassinar a cops el masover de Ca l'Artau a Vilobí d'Onyar. La sentència, que recull el veredicte del jurat, conclou que l'acusat, Sayon Kourouma, va matar la víctima colpejant-li repetidament el crani amb una clau de ferro de les que es fan servir per canviar les rodes del cotxe. El tribunal subratlla que Kourouma va cometre el crim a traïció, agafant la víctima desprevinguda (a qui coneixia perquè l'havia acollit al mas). La sentència obliga el processat a indemnitzar amb 155.000 euros els pares i les germanes del masover, i li prohibeix viure a Blanes i Lloret de Mar -on resideix i treballa la família- durant 21 anys.

La sentència de la Secció Tercera, de la qual ha estat ponent la magistrada Carme Capdevila, recull fil el veredicte de culpabilitat emès pel jurat. El crim va tenir lloc a primera hora de la nit del 6 de setembre del 2011 a la mateixa finca de Ca l'Artau, un mas situat als afores de Vilobí d'Onyar (Selva).

El masover feia temps que tenia acollit el jove guineà i el deixava dormir en un cotxe que tenia, per evitar que continués vivint sota un pont. Tot i que la sentència no explicita quin va ser el mòbil del crim, el jurat va concloure que Sayon Kourouma va assassinar la víctima per ressentiment.

Segons el veredicte, aquell vespre el noi estava molt enfadat amb el masover perquè li havia promès que li regalaria el cotxe on el deixava dormir. Quan aquell 6 de setembre van anar a fer el canvi de nom, però, no va ser possible tenir els papers i -segons el jurat- això va ser el que va empènyer Kourouma a matar la víctima.

La sentència recull que el jove guineà va donar una tanda de cops a la cara i al crani del masover amb una clau de ferro de les que es fan servir per canviar els rodes del cotxe. "Li va causar lesions mortals consistents en traumatismes i fractures al crani, que van acabar amb la seva vida", indica l'Audiència de Girona.

El tribunal també subratlla que Kourouma va cometre el crim a traïció, perquè a l'hora de colpejar la víctima "de manera sobtada i inesperada" va aprofitar que es trobava "del tot desprevinguda". L'Audiència de Girona condemna Sayon Kourouma a una pena de disset anys i mig de presó per un delicte d'assassinat (molt propera a la que sol·licitava el ministeri fiscal, que era de divuit anys).

Reprovat penalment

La sentència considera que aquesta és la pena adient, tenint en compte que Kourouma es mereix ser reprovat penalment per "acabar brutalment amb la vida de la persona que l'havia ajudat i acollit a la seva finca".

En matèria de responsabilitat civil, el tribunal imposa al processat el pagament d'una indemnització global de 155.000 euros. D'aquests, 100.000 són per als pares de la víctima i, els 55.000 restants, per a les dues germanes del masover. A més, la sentència també prohibeix al processat poder residir a Blanes o Lloret de Mar -on viu i treballa la família- durant un termini de 21 anys.

La sentència no és ferma. En un termini de deu dies, es pot interposar recurs davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).