D'una banda, exigències d'ampliació de les instal·lacions per adaptar-se a la legalitat. De l'altra, prohibició d'expansió per respectar un pla d'integració al Medi Ambient. L'Associació Catalana de Productors de Porcí (Porcat) alerta que moltes explotacions ramaderes estan patint una situació que els manté en la il·legalitat i que les posa "en perill", ja que la normativa europea de benestar animal els requereix ampliar les seves granges, mentre que el Pla Especial d'Interès Natural de les Gavarres (PEIN) prohibeix les obres que impliquin un creixement del cens de les granges.

Segons l'Associació de Productors de Porcí, les dues normatives no hauria d'entrar en conflicte, però denuncien que la interpretació que fan alguns ajuntaments del PEIN està provocant que no es permeti a les explotacions poder-se adaptar als requeriments europeus.

"No és que haguem d'ampliar, s'han d'adaptar. Depèn de la interpretació que es fagi", va explicar que el director de Porcat, Ricard Parés. Des de l'Associació recordaven que les granges ubicades al PEIN de les Gavarres, tal com ha ocorregut en moltes altres localitats, s'han vist obligades a realizar millores i adaptacions per mantenir les granges en la legalitat, sense que aquestes adaptacions suposin cap increment ni de cens ni de producció. "Però sí algunes obres", explicaven.

En concret, les granges s'han vist obligades a disposar de sistemes d'emmagatzematge de les dejeccions ramaderes amb una major capacitat, sense que hagi augmentat la seva producció, per tal de poder-les gestionar millor a l'hora d'aplicar-les al sòl agrícola com a fertilizant, tal com s'ha fet sempre.

Per altra banda, l'adaptació de benestar exigeix una reestructuració de les granges que en alguns casos requereix l'ampliació de les naus sense que això suposi cap increment del cens. Segons explicava Parés, "hi ha granges que han de fer les ampliacions i no els deixen". "No és que s'ampliï per posar-hi més animals", va continuar, sinó que tan sols és per adaptar-se a la normativa de benestar animal.

Les explotacions existents ja compleixen els requisits ambientals del Pla Especial de les Gavarres, que permet també la possibilitat d'obres de nova planta en una de les seves disposicions. "No demanem cap canvi en el Pla. Només demanem que s'apliquin correctament", afirmaven des de Porcat. De fet, la sol·licitud de l'Associació tan sols reclama que les lleis de ramaderia i la normativa del Pla Especial "s'adaptin l'una a l'altra".

"Cal recordar que la pressió normativa afectaria, en aquest cas, explotacions de tipus familiar que ja han fet l'esforç d'adaptar-se a una normativa prou complexe. Hem de deixar que la protecció d'espais naturals i les explotacions ramaderes siguin incompatibles? Nosaltres creiem que no", exposaven en un comunicat.