Dos exalumnes de Batxillerat Internacional a l'Institut Vicens Vives de Girona, Marc Felipe -de Bescanó- i Pau Surrell -de Sarrià de Ter-, acaben de tornar de Colòmbia on han competit en la 54a Olimpíada Internacional de Matemàtica. El primer hi ha aconseguit una medalla de bronze, assolint el millor resultat de l'equip estatal, i el segon una menció honorífica.

Just abans d'iniciar l'etapa universitària, els seus bons resultats en aquesta competició d'àmbit internacional posen el colofó a una trajectòria farcida de distincions al llarg de tota la Secundària, obtingudes en cadascuna de les competicions a les quals s'han presentat.

De fet, a l'abril, Felipe i Surrell es van convertir en els millors estudiants de matemàtiques de l'Estat en quedar en primera i segona posició, respectivament, en la 49a Olimpíada Matemàtica Espanyola. I d'aquí, a la prova internacional en la qual acaben de participar; on, després de superar amb èxit les fases catalana i estatal, es van guanyar dos dels sis llocs disponibles a l'equip espanyol.

Ara a la Iberoamericana

A la final internacional de Colòmbia, Pau Surrell ha obtingut el quart millor resultat de l'equip espanyol i Marc Felipe el primer, cosa que li ha valgut una medalla de bronze i l'accés a l'Olimpíada Iberoamericana de Matemàtica que se celebrarà del 20 al 28 de setembre a Panamà.

L'últim curs escolar, 2012-2013, Marc Felipe i Pau Surrell també van quedar en primera i segona posició, en la seva categoria, del concurs Cangur que organitza la Societat Catalana de Matemàtiques. Però en l'anterior, els dos nois ja van obtenir la millor puntuació de tot Catalunya d'aquesta mateixa competició -llavors a primer de Batxillerat-. El repàs al seu currículum i a les ocasions en les quals han posat a prova els seus coneixements matemàtics mostra que Marc Felipe va ser el primer classificat estatal del Cangur de 2010 i el segon de 2011; medalla de plata a les Olimpíades Matemàtiques de 2011 i medalla d'or a l'Olimpíada Matemàtica espanyola de l'any passat, en la qual Surrell també va aconseguir la de plata. I aquestes només són algunes de les seves fites.

Abans de creuar l'Atlàntic, a principis de juliol, Marc Felipe també va participar en una altra competició d'àmbit internacional a Romania, de la qual va sortir amb una medalla d'or.

A Colòmbia, tant ell com el seu company de Sarrià de Ter hi han estat més d'una setmana, acompanyats d'un tutor, amb totes les despeses pagades; aquest és l'únic premi material que han obtingut de la competició, a més de les medalles o diplomes -per recollir la seva distinció, Felipe es va endur l'estelada.

La presidenta de la Comissió d'Olimpíades de la Societat Matemàtica Espanyola, María Gaspar, va destacar la dificultat de les proves que han hagut de superar els competidors -sis en dues jornades de 4 hores i mitja-, remarcant que "els problemes són tan difícils que quan se'n fa un de perfecte ja es té la menció honorífica". Per aquest motiu, Gaspar va assegurar que "a totes les universitats bones del país es valora molt el que ha aconseguit en Marc quan es volen fer estudis científics". El curs vinent, el noi de Bescanó, que acaba de complir 18 anys i va superar el 9 a la selectivitat, començarà a estudiar una doble titulació de Matemàtiques i Enginyeria Física becat per la Universitat Politècnica de Catalunya.

Gaudir resolent problemes

Mentre arriba el moment de tornar a competir a Panamà i espera estrenar-se a la Universitat, Marc Felipe impartirà classses particulars a Bescanó, jugarà a l'ordinador, segurament escriurà -també ha guanyat premis narratius- i, sobretot, continuarà passant-s'ho bé "fent problemes de matemàtiques fins a altes hores de la matinada", tal com com ha explicat la seva mare.