El regidor de Promoció Econòmica, Manel Toro (CiU), va reconèixer al darrer ple que l'excepcionalitat turística que permet als comerços de la ciutat obrir els diumenges i festius de gran part de l'any no funciona i que cada vegada hi ha menys establiments adherits a la iniciativa. L'edil va respondre així a preguntes del regidor de la CUP, Joan Font, que va assegurar que el resultat de la iniciativa -que fa poc més d'un any que està en funcionament- és "nefast". Toro va admetre aquesta situació i va insistir en que des de l'administració s'ha fet tot el possible per incentivar l'obertura però que "no els podem obligar".

"No tenia gens clar que això pogués funcionar per la mentalitat dels comerciants", va etzivar Toro. El regidor va admetre així obertament que la naturalesa comercial de la capital altempordanesa -eminentment de petits negocis familiars- feia poc viable obrir els 365 dies de l'any. Toro va dir que qui segueix liderant l'actuació són les franquícies però que, lluny d'incrementar-se el nombre de botigues que obren els festius, les xifres cada cop són menors.

Això fa entreveure tot i que no va dir-ho, que les gran cadenes podrien també replantejar-se la seva situació. I és que l'any passat ja van dir que si no s'hi afegien més establiments haurien de prendre decisions. I és que, segons Font, la imatge que es dóna de la ciutat "és molt dolenta". "La gent que ve pensant que podrà anar a comprar s'endú una imatge nefasta de la ciutat i si pretenem que ens serveixi el boca orella d'aquesta manera, ho tenim clar", va afirmar. En aquest sentit, el regidor de la CUP va insistir en que el problema no es de voluntat sinó que "no es rendible". "Molts tenen problemes per arribar a finals de mes. Potser les franquícies compensen les pèrdues però els petits no", va afegir.

Una "regressió"

Toro, per la seva banda, va dir que "vam veure amb preocupació des dels inicis que el petit comerç no obria però els hem posat facilitats". En aquest sentit, va explicar que es fan reunions cada quinze dies per avaluar la situació i que se'n farà una amb els grups de l'oposició per valorar el primer any de funcionament de la mesura amb l'associació Comerç Figueres. "És evident que no acaba de funcionar i que hi ha una regressió de comerciants i de franquícies. S'ha fet la feina i ho seguirem fent. A veure com acabem de tancar aquest difícil cercle", va insistir.