CatSalut ha confirmat a l'Ajuntament de Figueres que ha reprès la redacció del projecte per a construir el segon CAP que la ciutat té pendent i reivindica des de fa anys. L'alcaldessa, Marta Felip (CiU), va explicar durant el darrer ple -arran d'una pregunta del PSC sobre aparcaments dissuasius- que es van posar en contacte amb el departament amb la voluntat d'estudiar la possibilitat d'utilitzar una part de la zona de la sitja del Rally Sud per crear-ne un i que va ser aleshores quan els van anunciar que s'estava treballant en l'actuació. Felip va recordar que la capital altempordanesa només compta en aquests moments amb un sol centre d'atenció primària i que "hi ha importants necessitats en aquesta zona de la ciutat que s'han d'atendre".

Fa sis anys es va presentar un ambiciós projecte. La Generalitat va anunciar a mitjans de 2007, aleshores amb l'alcalde Joan Armangué al capdavant, una inversió de més de 13 milions d'euros per a la construcció d'una illa d'equipaments, que incloïa un edifici destinat a agrupar des de les oficines d'habitatge fins a les del servei d'ocupació de Catalunya així com la delegació del Departament d'Agricultura.

Les obres havien de començar el 2008 per tenir-ho llest al cap de dos anys. Havia de tenir una superfície de 2.269 metres quadrats i la part de les oficines de la Generalitat, uns 2.555 metres quadrats més. Els dos espais havien de compatir zones comunes com ara una sala d'actes, un vestíbul o els magatzems. Un ambiciós projecte que mai no es va acabar d'executar.

"Aïllar" l'equipament

A finals de 2011, l'encara alcalde i ara conseller de Territori, Santi Vila (CiU), va anunciar que havia aconseguit "aïllar" aquest equipament sanitari de la resta d'actuacions per a desencallar-lo. Vila s'havia reunit amb el Departament d'Economia i Finances i el Servei Català de la Salut a Barcelona per abordar-ho. La intenció era que l'any passat es tingués el projecte executiu però la situació econòmica va tornar a paralitzar el procés.

De fet, aquell mateix any es va retirar l'amiant que quedava a l'antiga sitja que ocupa aquests terrenys. Una actuació que suposava el pas previ a l'enderroc de l'espai per permetre la construcció de l'equipament.

L'exalcalde, fins i tot, va arribar a plantejar la possibilitat que Figueres assumís el cost de la construcció de l'espai a canvi que el gestionés la Fundació Salut Empordà, que s'encarrega de l'Hospital de Figueres.

Figueres ha reclamat en múltiples ocasions aquest projecte. En aquest sentit, van insistir que es tracta d'una de les poques ciutat de més de 20.000 habitants que no disposava d'un segon centre d'atenció primària.

La necessitat de donar cobertura a una població de 45.000 habitants va fer que al 2005 s'instal·lessin uns mòduls prefabricats provisionals per a donar servei a uns 100 metres de la zona on l'equipament està previst.

L'alcaldessa va insistir que hi ha una necessitat important d'atenció en aquesta altra zona de la ciutat, al sector Creu de la Mà-Rally Sud- i es va mostrar satisfeta que s'abordi, almenys, la redacció del projecte.

Fer-hi un aparcament

"La nostra voluntat era estudiar la possibilitat d'utilitzar aquells terrenys de la Generalitat per a un aparcament dissuasiu als afores però quan ens hi vam posar en contacte ens van comunicar s'havia reprès. Per això, estem treballant per crear-ne un en una zona propera", assegura Felip.