Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) ha retirat la demanda contra l'Ajuntament d'Olot que mantenia al jutjat contenciós administratiu. La causa del contenciós era que Fomento considerava irregular el procés d'adjudicació de la concessió d'escombraries efectuada a finals del 2011. El beneficiari del concurs va ser la Ute: Urbaser-Igfa,SA. Aquesta empresa va obtenir una concessió de 8 anys valorada en un import de 19.704.000 euros (2.463.883,96 euros més IVA a ?l'any).

Josep Maria Corominas (alcalde d'Olot per CiU) va donar compte de la decisió de Fomento de Construcciones y Contratas en el darrer ple. Del procés que va derivar en el Contenciós Administratiu ara retirat, l'alcalde va explicar: "El concurs va seguir els tràmits que havíem de seguir els informes preceptius -va afegir-. D'això en va resultar un canvi d'empresa concessionària. Va concretar de Fomento de Construcciones i Contratas vam passar a una UTE formada per Igfa més Urbaser". En referència al seu paper en el canvi. va dir: "jo vaig parlar amb els senyors de Fomento diverses vegades i els vaig manifestar que estàvem molt contens del servei que havíem rebut fins al moment -va oposar-, però un concurs és un concurs i les ofertes que un escriu són el que al final van a missa".

Al concurs es van presentar Fomento de Construcciones y Contratas, sa; Valoriza Serveis Mediambientals, sa; Cespa SA, i Urbaser-Igfa, sa. Les claus per l'adjudicació del servei van ser el preu en un 30% i en un 70% les millores tècniques. Un dels principals requisits va ser la recollida d'envasos lleugers.

Segons l'alcalde, Fomento no va entendre la decisió de l'Ajuntament i va presentar un contenciós administratiu contra l'acord de ple que donava la concessió a la UTE : Urbaser-Igfa,SA. Abans, Fomento ja havia presentat un recurs (condició indispensable per poder iniciar un contenciós).

L'alcalde va explicar: "el contenciós va seguir les seves passes en els tribunals -va afegir-, però, finalment, Fomento de Construcciones y Contratas ha demanat desistir del contenciós".

La renúncia va agradar molt a l'alcalde perquè, segons va dir: "vaig anar a Barcelona a agrair-los-ho". A més, va concretar: "vaig dir al senyor Payet, que és amb qui vaig parlar, que espero que trobem d'altres àmbits de col·laboració". Sobre una suposada continuïtat del contenciós, Corominas va opinar: " la resolució hagués arribat gairebé al final del mandat -va considerar-. I, per tant, no ens afavoriria en res". Va precisar que no tenia cap dubte que el resultat final del litigi hauria estat favorable a l'Ajuntament.

Envasos lleugers

El motiu de la decisió per un canvi del concessionari d'escombraries va ser la intenció de l'Ajuntament de potenciar la recollida d'envasos lleugers. Uns dos anys després el concessionari ha repartit uns 300 contenidors per a receptacles petits. Aquest fet ha suposat l'adequació de centenars d'espais de contenidors. Els han posat de manera que no impedeixen la visibilitat dels conductors a les cruïlles. El resultat és una reducció important del volum de selecció d'escombraries.

L'escampada de contenidors ha anat acompanyada de campa?nyes informatives porta a porta per tal de sensibilitzar les famílies de la importància de reduir el volum d'escombraries que Olot trasllada a l'abocador de Beuda. La reducció any a any s'ha confirmat per la selecció i l'efectivitat del servei, però també per la crisi.