"La situació més difícil de la nostra història professional". Així definia la presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Girona, Rosa Sacrest, la situació que viu el sector, amb professionals que han hagut de tirar dels seus propis estalvis o d'ajudes de familiars per poder mantenir vius els seus negocis. La Generalitat ha fet efectiu el pagament de les receptes dispensades a les farmàcies durant el mes de juny, però continua sense pagar els tres mesos que té pendents: el novembre i el desembre de 2012 i el mes de maig d'aquest any. En total, a les farmàcies gironines se'ls deu aproximadament 27 milions d'euros.

El deute es continua allargant, i ja fa mesos que els farmacèutics viuen amb "un límit econòmic important". La presidenta del Col·legi gironí va reafirmar l'aposta de "continuar treballant pels clients", encara que sigui tirant dels seus propis estalvis. "L'únic que ens queda és esperar a recuperar aquest deute que per nosaltres és importantíssim", constatava Sacrest.

Sobre les perspectives de futur, amb una resolució del problema encara llunyana, la presidenta del Col·legi va explicar que s'ha marcat un calendari per part de la Generalitat, tot i que va preferir no referir-se a dates concretes. "En principi s'ha de complir i se suposa que serà a la tardor", va afirmar.

A nivell global, a Catalunya el deute de CatSalut amb les farmàcies catalanes ascendeix fins als 309,8 milions d'euros. Segons informaven ahir des del Col·legi de Farmacèutics de Catalunya, el pagament dels tres mesos pendents està inclòs dins del Pla ICO proveïdors.

Tot i això, des del sector van alertar que "el cobrament de qualsevol deute a través d'aquest Pla ICO suposa, tal com diu el RDL 8/2013, la renúncia a la reclamació dels interessos dels mesos cobrats exclusivament mitjançat aquest Pla, en el cas dels farmacèutics de les factures de novembre i desembre de 2012 i maig de 2013".

A principis del mes passat, el Consell de Col·legis va presentar la documentació necessària per poder reclamar els interessos dels pagaments fets amb retard del 2011 i del 2012.