La platja de l'Estartit s'ha tenyit de verd per l'aparició de taques formades per petites algues. L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha informat que l'aparició d'aquestes grans fileres de taques de mucílags és un fenomen natural que no genera cap perill per als banyistes. Ara bé, tot i que és un fenomen habitual en aquesta època a la costa catalana, el consistori afirma que aquest any l'episodi és excepcional per la seva durada i per la dimensió de les taques. Ahir al matí, alguns banyistes miraven amb recel l'aigua. Les taques d'algues ocupen la primera línia de mar però, un cop superades, l'aigua recupera el seu to blau habitual.

Des de la segona setmana de juliol s'han estat observant a les platges del municipi grans fileres i taques de mucílags (una espècie de petites algues) a primera línia de mar, especialment a la zona de la Platja Gran de l'Estartit.

L'Ajuntament ha informat que es tracta d'un fenomen natural pròpiament marí que succeeix cada any, tot i que reconeix que l'episodi d'aquest mes de juliol es pot considerar excepcional "pel seu gran abast i durada". El consistori també apunta que el vent de llevant els darrers dies ha afavorit que les grans taques arribin a les platges.

L'Ajuntament ha reiterat que els mucílags no suposen cap perill per al bany ja que és un fenomen natural que, en cap cas, s'ha de relacionar ni amb episodis de contaminació ni alteració de la qualitat de l'aigua.

Els mucílags són un fenomen que es dóna tant a zones habitades com a les zones no habitades. Són algues que es generen de manera natural en indrets de la Mediterrània i altres mars. Segons informa l'Ajuntament, la seva aparició ve condicionada per la pròpia activitat cel·lular i l'acció mecànica del mar. "Les platges dels trams costaners on s'ha observat el mucílag són de qualitat microbiològica excel·lent, i no hi ha indicis de contaminació fecal a les platges", recull un comunicat elaborat pel consistori.

Per això, l'Ajuntament remarca que totes les aigües que s'aboquen al mar procedents del sanejament passen prèviament per un procés de depuració i, per tant, no són les causants de la formació d'aquests mucílags. És més, en el comunicat, s'apunta que la seva aparició és a conseqüència de "processos naturals del fitoplàncton marí".

Concretament sobre el tipus que ha arribat a les platges de l'Estartit, es tracta de petites algues que es formen habitualment en fondària, en la interfase de dos masses d'aigua de diferents densitats. En els mucílags s'hi poden agregar diverses espècies de fitoplàncton, a més a més de l'espècie que els ha format, les quals al produir oxigen per fotosíntesi acaben facilitant la seva flotabilitat i duen els mucílags fins la superfície, formant taques i llargues fileres.

El consistori ha facilitat la informació sobre la darrera analítica, amb data 29 de juliol, que ha emès l'Agència Catalana de l'Aigua i que ha determinat que la qualitat de l'aigua de les platges del municipi és "excel·lent".