El síndic de Greuges, Rafael Ribó, va denunciar ahir que 50.000 nens catalans tenen privacions alimentàries i no es poden permetre menjar carn o peix, almenys, una vegada cada dos dies, i que 750 estan diagnosticats per l'Institut Català de la Salut (ICS) amb codis relacionats amb la pobresa i la desnutrició infantil.

Ribó va presentar un informe sobre malnutrició infantil a Catalunya amb el qual va instar l'administració a prendre mesures per garantir el dret dels nens a una alimentació adequada. El document assenyala que la taxa de risc de pobresa infantil ja està en el 28%, amb uns 245.000 menors de 16 anys afectats.

L'informe assegura, amb dades del 2011, que el 9,8% de les llars catalanes no es pot permetre carn o peix i que aquesta xifra és gairebé sis vegades més elevada que la del 2008. A més, en aquest període de temps el nombre de llars catalanes amb privació material severa també s'han triplicat.

Situació que es pot agreujar

Encara que el síndic va afirmar que no hi ha problemes estructurals de desnutrició crònica, sinó malnutrició, a l'informe s'alerta que aquesta situació es pot agreujar, i no només per la falta d'aliments per donar als nens, sinó per la carència de condicions per cuinar-los que genera la pobresa; com són dificultats per accedir a una cuina o estar mancat de subministraments d'energia.

En presentar l'informe, que serà remès al Parlament, Ribó també va criticar que els serveis que atenen nens en situació de vulnerabilitat social no detecten com a problema estructural nens que pateixen fam o no mengen de manera sistemàtica per les dificultats econòmiques que travessen les seves famílies.

En el text es denuncien dèficits en l'accés de les famílies a les rendes mínimes, en les ajudes de menjador i en el repartiment de les ajudes per part de les ONG que distribueixen aliments, i reclama a l'administració canvis i pressupostos suficients per garantir l'alimentació dels menors, fins i tot en èpoques de vacances escolars.

Rafael Ribó va explicar que les dificultats de renovació de la renda mínima d'inserció tenen efectes directes sobre l'alimentació adequada dels nens perquè actualment s'exclou a persones que només presenten una problemàtica laboral derivada de la carència o pèrdua de treball, que no acreditin una dificultat social o d'inserció laboral afegides.

En aquest sentit, el síndic va remarcar que l'existència de fills en situació de risc derivat de la carència d'ingressos econòmics familiars no és una condició suficient o un factor de discriminació positiva en l'accés a aquesta prestació, cosa que per al síndic hauria de canviar.

Respecte a les ajudes de menjador, només hi ha 63.659 alumnes amb aquestes beques, quan hi ha més de 250.000 menors en situació de risc de pobresa i, malgrat l'augment de les necessitats, les ajudes estan descendint i han passat del 35% en el curs 2008-2009 al 24% del curs 2012-2013.

En el document es demana, a més, que s'estableixi un llindar de renda unificat per a tot Catalunya per sota del qual totes les sol·licituds de menjador escolar rebin ajuda, ja que actualment els criteris no són homogenis.

Pagar els ajuts de menjador

L'informe reclama que aquestes ajudes es resolguin i es paguin amb rapidesa, abans de començar el curs o durant els primers dies per garantir "condicions d'igualtat". El síndic de Greuges va demanar a la Generalitat que no passin mesos des que comença el curs, perquè causa problemes que repercuteixen en els nens, i que hi hagi mecanismes per compensar l'accés al servei fins que es percebin. S'aconsella, a més, revisar els criteris de renda i socials establerts per a la concessió de les ajudes o que determinen la intensitat, perquè els factors de renda siguin condició suficient per accedir a les ajudes.

Respecte al repartiment solidari d'aliments, es demana més coordinació per millorar la detecció i els circuits de distribució, i quant al temps lliure, es reclama que tots els nens en situació de pobresa puguin participar en activitats d'oci i tenir garantit com a mínim un àpat diari.