La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, serà objecte d'un escrache-protesta en forma d'escarni públic originària d'Argentina- per tercera vegada en quatre mesos a la seva residència de Ribes de Freser, d'on el 24 d'agost arrencarà una marxa en defensa de l'educació pública que promou l'Assemblea Groga. Aquesta és la primera acció del programa d'una marxa reivindicativa estructurada en vuit etapes, que es completaran el dia 31 a Barcelona.

L'Assemblea Groga és una plataforma integrada per mestres i professors, entre els quals també hi ha col·lectius d'interins i docents universitaris, així com representants d'associacions de pares i mares d'alumnes i organitzacions d'estudiants. Per primera vegada, els sectors que al llarg del curs lideren el rebuig a les retallades en educació i la defensa de l'escola pública, en tots els seus nivells -des de les llars d'infants fins a la universitat-, han decidit mantenir les mobilitzacions durant les vacances escolars.

Amb aquest objectiu, l'Assemblea Groga ha convocat la primera Marxa per l'Educació pública que, tal com consta en el detall del seu programa, s'iniciarà a dos quarts d'onze del matí del dissabte 24 d'agost a l'estació de tren de Ribes de Freser. En aquest punt, els organitzadors anuncien que començarà un "passa-carrers fins a ca la consellera Rigau". El proper punt horari del programa és a les 12 del migdia, ja davant la residència de la consellera d'Ensenyament al Ripollès, on s'especifica que es durà a terme un escrache.

Aquesta serà la tercera vegada en pocs mesos que el rebuig a la política educativa del Departament dirigit per Irene Rigau es concreta en protestes al seu domicili a Ribes.

La primera la va protagonitzar, el 7 d'abril, un grup de pares i mares d'una escola de Terrassa que intentaven evitar el tancament del centre educatiu dels seus fills. El 18 de maig, el segon escrache va anar a càrrec d'una vintena de docents interins del Baix Empordà, el Maresme i el Barcelonès, que abans de plantar-se davant la casa de Rigau van recórrer el centre de Ribes de Freser cridant consignes contra la consellera, les retallades, el desenvolupament de la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) i la reforma educativa promoguda per l'Estat, la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE). En cap dels dos casos, la consellera va coincidir amb els manifstants.

De Campdevànol a Ripoll

El tercer escrache a Irene Rigau es realitzarà d'aquí a poc més de dues setmanes i servirà per donar el tret de sortida a la Marxa per l'Educació pública pròpiament dita, sortint de Ribes en direcció a Campdevànol per arribar a Ripoll a les 8 del vespre. A la capital del Ripollès s'ha programat una xerrada-debat centrada en "la ?destrucció de l'escola pública en l'àmbit local" i, tambe, sobre el model d'immersió lingüística; després, els participants en la marxa assitiran a una actuació de música tradicional i un sopar, per ?acabar passant la nit al poliesportiu.

L'endemà, el diumenge 25 d'agost, es sortirà de l'estació ferroviària de Ripoll per cobrir 31 quilòmetres fins a Torelló, tancant així el tram gironí de la protesta. La tercera jornada es tancarà arribant a Vic, la quarta a Hostalets de Balenyà, la cinquena a Granollers, la sisena a Cerdanyola, la setena a Badalona i la darrera a la ciutat de Barcelona. En gairebé totes aquestes poblacions, els manifestants realitzaran activitats i s'allotjaran en instituts o escoles públiques, tot i que encara queden detalls logístics per concretar.

L'última etapa de la Marxa per l'Educació Pública s'integrarà en la festa major del barri barceloní de Sants, amb un dinar popular, un taller de jocs infantils i un acte final que comptarà amb la participació de diversos col·lectius, com són els integrants en la mateixa Assemblea Groga, les plataformes d'afectats per la hipoteca o treballadors dels cossos de Bombers de la Generalitat, dels mitjans de comunicació públics i d'altres empreses afectades per les retallades.

La Marxa per l'Educació Pública està oberta a tota la ciutadania i, de moment, compta amb més d'un centenar d'inscrits.