El juliol es va tancar a l'aeroport Girona-Costa Brava amb 384.187 passatgers, un 1,8% menys que el mateix mes de l'any passat. En aquesta davallada hi ha influït de manera decisiva la reducció dels viatgers de l'Estat i, també, dels provinents d'Itàlia. En canvi, a Vilobí d'Onyar el mes passat es van registrar creixements importants de companyies com Transavia i Wizz Air.

Les dades que l'empresa pública Aena va donar a conèixer ahir, comparant l'activitat del juliol de 2013 amb la de 2012, mostren la incidència que va tenir l'incendi de grans dimensions que l'any passat es va declarar a l'Alt Empordà. Aquest fet va convertir l'aeroport de Vilobí en la base central d'operacions dels avions apagafocs -entre els dies 22 i 27- i en va alterar el nombre d'operacions habituals. Per aquest motiu, una comparació entre el mateix mes d'un any i altre mostra una reducció de moviments del 5,6%; però Aena va aclarir que si aquesta incidència no s'hagués produït, el nombre d'operacions a Girona s'hauria incrementat un 3,2%.

De moment, el registre acumulat de passatgers a l'aeroport Girona-Costa Brava se situa en 1.553.084, el que representa un 3,9% menys que fins al mateix mes de 2012. Aquesta baixada és inferior a la que es recollia ara fa un any, quan l'acumulat de 2012 era un 14,5% inferior al del juliol de 2011.

Estrangers al Prat

Pel que fa a d'altres aeroports, les últimes estadístiques d'Aena posen de manifest que, al juliol, el passatger internacional a l'Aeroport del Prat va seguir essent el protagonista amb un creixement de gairebé un 10%, mentre que el de la Unió Europea ho ha fet en un 3,5%. En canvi, el nombre de viatgers espanyols va caure un 11,1%. En l'acumulat de l'any, la xifra ja s'acosta als 20 milions de passatgers (-1,4%), mentre que el de l'aeroport de Madrid-Barajas s'ha situat en els 22,7 milions, tot i que amb un descens del 14,7% respecte el mateix mes de l'any passat.

Pel que fa l'Aeroport de Reus, al juliol va operar 2.240 vols, un 11,9% més que el mateix mes del 2012, i el nombre d'usuaris va tenir un creixement més sostingut, del 0,7%, fins arribar als 166.984 passatgers. Aquest juliol és el tercer mes consecutiu en el qual va creixer el nombre de viatgers.

Altres dades rellevants afecten els aeroports de Palma de Mallorca, que va caure un 1,3%, i el d'Alacant que va pujar un 9,4%.

El tercer aeroport amb major nombre de passatgers i operacions a l'Estat, Son Sant Joan de Palma de Mallorca, va rebre la visita de 3,3 milions, un 1,3% menys respecte el juliol de l'any passat; mentre que el d'Alacant va registrar un augment del 9,4%, fins als 1,1 milions de viatgers. Els altres aeroports de les Illes Balears, a Eivissa i Menorca, van patir uns descensos de l'1,6% i del 2,2%, amb un milió i 490.495 viatgers, respectivament. Per la seva banda, l'aeroport de València va patir un retrocés del 4,6% al juliol, amb 503.382 passatgers.