Els socorristes demanen als banyistes d'edat més avançada que extremin sobretot les mesures de precaució. I és que aquest 2013 ja han mort un total de tretze persones a la costa catalana, un més que l'any passat per aquestes dates i només 2 menys que durant tot l'estiu del 2011. L'any passat van perdre la vida 25 persones a les platges catalanes, deu més que a l'estiu del 2011. En aquest sentit, es manté la tendència d'incidències greus i de víctimes mortals, la majoria són persones grans, majors de 60 anys, o amb patologies de base que es veuen agreujades per la calor extrema.

Per això, l'empresa Pro-activa Serveis Aquàtics, que s'encarrega del servei de prevenció, vigilància i salvament en 78 platges de 19 municipis de Catalunya, recomana als banyistes que no es banyin mai sols, sinó que ho facin sempre en companyia d'una altra persona que pugui donar l'avís en cas d'emergència.

Patologies i calor extrema

L'empresa alerta del risc que suposa la combinació de l'edat avançada de part dels banyistes, sovint amb patologies associades, i la calor extrema que està fent aquest estiu. Per això recomana als banyistes que no es banyin mai sols, sinó que ho facin sempre en companyia d'una altra persona que pugui donar l'avís en cas d'emergència.

Més consells

Altres consells que cal tenir en compte són banyar-se sempre en platges vigilades i dins l'horari del servei de socorrisme, i comprovar el color de la bandera que oneja a la platja abans d'entrar a l'aigua: verd (bany permès), groc (màxima precaució) i vermell (prohibit banyar-se). En cas de mareig i malestar s'aconsella no entrar al mar sinó refrescar-se a les dutxes de la platja i buscar zones d'ombra.

És especialment important que els banyistes segueixin les recomanacions que els socorristes els fan a peu de platja. En el que portem de temporada els 253 professionals que Pro-activa ha desplegat al litoral barceloní i la Costa Brava han dut a terme 24.483 accions de prevenció, donant consells als banyistes per a evitar els riscos relacionats amb el bany i el sol, i advertint-los de la necessitat de fer un ús adient de les platges i de mantenir actituds responsables.

Igual que ja va passar l'any passat, les incidències greus han augmentat aquesta primera meitat de l'estiu 2013 respecte a fa dos anys. Fins al 31 de juliol Pro-activa ha hagut de fer 134 rescats. A la costa barcelonina destaquen els 36 rescats a Sitges i els 17 a Castelldefels, i a la costa gironina els 35 a Lloret de Mar.

Increment de rescats

El nombre de rescats ha disminuït considerablement a les platges de Barcelona però s'ha incrementat a les de Girona. El nombre d'evacuats a centres hospitalaris també ha augmentat fins als 93.

Així mateix, s'han dut aterme 5.651 assistències. La major part han estat motivades per picades de meduses (2.280 assistències) i ferides de diversa consideració (2.246).

L'augment de les incidències greus els dos darrers estius a la costa catalana coincideix amb el notable increment de banyistes com a conseqüència sobretot de la crisi, especialment de persones que van a les platges urbanes del seus propis municipis per gaudir d'una activitat gratuïta com el bany.