Tota l'obra de la circumval·lació de Girona, on l'autopista AP-7 i l'autovia A-2 convergiran en quatre carrils, s'enllestirà el juny del 2014. La ministra de Foment, Ana Pastor, ha inaugurat aquest dimarts el nou enllaç de Fornells de la Selva (Gironès), que ha tingut un pressupost de 28,5 milions d'euros (MEUR). S'espera que la majoria de trànsit que fins ara utilitzava la variant de Sant Daniel faci servir aquest accés, i una prova que ho demostra és que el nou enllaç té fins a divuit cabines. A partir d'ara, per completar els 20 quilòmetres de la circumval·lació al llarg dels quals els vehicles circularan sense pagar peatge, quedarà només enllestir el nou enllaç de Vilademuls (Pla de l'Estany).

El projecte perquè l'AP-7 i l'A-2 convergeixin a tota la circumval·lació de Girona està cada vegada més a prop. Després que el mes de març s'inaugurés la nova sortida Girona Oest, aquest dimarts ja ha entrat en servei l'enllaç de Fornells de la Selva, el punt on l'autopista i l'autovia conflueixen en quatre carrils.

L'obra ha suposat una inversió de 28,5 MEUR i, a la pràctica, suposa estendre la gratuïtat de l'autopista 3,5 quilòmetres més (que són els que separen el nou enllaç de la sortida Girona Sud). En total, el tronc central del nou accés a l'AP-7 fa 2,7 quilòmetres, i també se n'han construït sis més de ramals d'enllaç. Les obres, que van començar a principis del 2012, també han comportat haver de construir quatre viaductes i quatre passos inferiors (entre d'altres, per salvar el traçat de l'antiga variant de Girona).

S'espera que la majoria de trànsit que vingui per l'A-2 en direcció Girona, i que fins ara passava per Sant Daniel, faci servir el nou enllaç per evitar entrar a la ciutat. Una prova d'això és que, en aquest punt, s'han aixecat fins a divuit cabines de peatge.

El nou enllaç de Fornells de la Selva -a diferència de la resta- només permet, però, moviments unidireccionals. És a dir, que aquells cotxes que hi accedeixin només podran circular per l'autopista en sentit nord, però no agafar l'AP-7 en direcció a Barcelona.

La ministra de Foment, Ana Pastor, que ha assistit a la posada en marxa del nou enllaç, ha explicat que, tot i que les obres es van acabar ara fa unes setmanes, l'obertura s'ha endarrerit perquè faltava tancar alguns serrells. "Entre d'altres, acabar de donar les llicències o reajustar els imports del peatge", ha concretat.

Pastor també ha subratllat que el nou enllaç és una infraestructura "necessària" per poder "integrar" tot el trànsit de vehicles que suporta l'àrea de Girona, a més de poder garantir uns accessos adequats "a les diferents àrees industrials".

Precisament, Fornells de la Selva espera que el nou enllaç, a més de millorar les connexions amb el polígon, atregui noves empreses a la zona. "Tenim una àrea industrial potent, de 700.000 metres quadrats, i disposar de bones infraestructures és cabdal perquè les empreses apostin per instal·lar-s'hi; no només aquí, sinó també a tota l'àrea urbana", ha ressaltat l'alcalde del municipi, Mateu Parera-Nieto.

Ara, només pendent Vilademuls

A partir d'ara, per poder completar els 20 quilòmetres de la circumval·lació de Girona, al llarg dels quals els vehicles circularan sense pagar peatge, queda només enllestir l'enllaç de Vilademuls (Pla de l'Estany). S'espera que aquesta obra, que inclou dos viaductes i un pas superior, sigui una realitat el juny del 2014. Tot i que les màquines ja fa temps que treballen sobre terreny, però, un dels esculls que s'han de salvar és l'adjudicació dels accessos des de l'N-II.

Precisament, el Ministeri ja ha tret aquesta part de l'obra a concurs i el proper 19 de setembre obrirà les pliques per poder-la adjudicar. El nou enllaç de Vilademuls té un pressupost de 19 MEUR, dels quals 12 corresponen al tronc del peatge (que tindrà 1,7 quilòmetres) i els 7 MEUR restants, als accessos des de l'N-II (que tindran 2,5 quilòmetres). Precisament, aquests aprofitaran l'actual traçat de la nacional, en espera que Foment n'executi el desdoblament.