El conseller d'Agricultura i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Pelegrí, va anunciar ahir que el seu Departament està estudiant les mesures que caldrà aplicar per fer pagar als usuaris l'ús de determinats serveis integrats en els Parcs Naturals de Catalunya, entre ells, els de la província de Girona.

Segons Pelegrí, la Generalitat no pot afrontar el manteniment dels parcs i, per això, va reconèixer que cal un "canvi de mentalitat" del ciutadà, del Govern i dels propis parcs. "Una cosa que és de tots, tots hem d'ajudar a conservar-la", va afirmar el conseller que va avançar que aquestes mesures s'aplicarien per exemple, en l'aparcament o altres usos que suposin un "plus" de personal o de feina. "Tots els serveis que comportin un plus de dedicació, té lògica que els que l'usin sufraguin el seu cost", va insistir pelegrí.

El conseller va explicar també que en un moment en què l'administració pública té menys diners, cal "ser capaços de tenir ingressos addicionals" que revertiran "directament" sobre els parcs.

Segons un portaveu del Departament de Medi ambient tot just s'està estudiant com aplicar aquestes mesures segons les necessitats i característiques de cada parc natural, motiu pel qual encara no s'han anunciat els serveis concrets pels quals es farà pagar, si se'n poden impulsar de nous, les tarifes que es fixaran o com afectarà i a quins parcs naturals gironins. " No a tots els parcs es farà pagar per tot", va precisar Pelegrí. Tot així el Departament d'Agricultura va confirmar a Diari de Girona, que l'aplicació de la mesura "ja és un fet" i que està previst que les dades concretes es donin a conèixer el pròxim mes de setembre.

Espais naturals gironins

La província de Girona compta amb un total de 16 Espais Naturals, entre els quals destaquen els Aiguamolls de l'Empordà, el Massís de les Gavarres, la zona volcànica d'Olot, les Illes Medes o el del Cap de Creus i que desconeixen encara com els afectarà aquesta mesura. En el cas del parc de Roses, segons dades del Departament de Medi Natural, unes 440.000 persones van visitar l'espai natural durant l'estiu del 2012, i més de 47.800 vehicles van accedir a la carretera que va al Far de Cap de Creus.