La comissió Europea va fer públic que el projecte LIFE+Natura "Conservació de la fauna fluvial d'interès europeu a la Xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga", que té l'acrònim de LIFE Potamo Fauna, ha estat un dels seleccionats entre les 258 propostes rebudes. El projecte preveu una inversió d'1,9 milions d'euros en onze espais Xarxa Natura 2000 entre el 2014 i el 2017. El 50% del cost estarà finançat per la Unió Europea.

El Consorci de l'Estany actua com a beneficiari coordinador del projecte, a més, en són beneficiaris associats els Amics de la Tortuga de l'Albera, el Consorci del Ter, Forestal Catalana S.A, la Generalitat de Catalunya a través de la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat i la Universidad del País Vadco-Euskal Herriko Unibertsitatea. A més, també actuen com a confinançadors Aigües de Banyoles SAU, els ajuntaments de Banyoles i Porqueres, el Consorci Esportiu de l'Estany de Banyoles i la Diputació de Girona. En aquesta convocatòria, a l'estat espanyol només s'han concedit 9 projectes LIFE+Natura, i a Catalunya únicament el LIFE Potamo Fauna.

L'objectiu general del projecte és recuperar la fauna de ribera (peixos, amfibis, crancs de rius, tortugues, així com musclos i cargols d'aigua dolça) dels espais de la Xarxa Natura 2000 de les conques dels rius Ter, Fluvià i Muga, reforçant les poblacions amb exemplars criats en captivitat als centres de recuperació. A més, amb el projecte també es volen erradicar les espècies exòtiques invasores. Els onze espais on s'actuarà són a l'Alta Garrotxa, a Riberes de l'Alt Ter, al Sistema transversal català, al riu Fluvià, al riu Brugent, al riu Llémena, a les Muntanyes de Rocacorba-Puig de la Banya del Boc, a l'Estany de Banyoles, a les rieres de Xuclà i Riudelleques i a les Riberes del Baix Ter. El projecte té com a objectius la recuperació directe de diverses poblacions de la petxina d'aigua dolça, del cranc de riu europeu, de la tortuga d'estany. L'expansió i recuperació de la població del cargol d'aigua dolça. La millora de les poblacions del barb de riera, de la tortuga de rierol, del tritó verd, del tòtil, del gripau d'esperons i de la reineta meridional. A més, també s'activarà una protecció contra l'afectació per afanomicosis del cranc de riu europeu i es minimitzarà l'impacte de les tortugues i decàpodes exòtics. També es farà un control demostratiu dels peixos exòtics a l'estany de Banyoles. També es divulgarà a la població els valors de les espècies fluvials amenaçades i l'impacte de les espècies invasores.