La falta de finançament de la Generalitat provoca que molts ajuntaments de diversos municipis es vegin afectats i per tan, hagin de limitar les seves gestions o activitats. Els ajuntaments del Pla de l'Estany són uns quants que actualment s'estan veient afectats per la falta de finançament de l'equip de govern català.

Aquests han vist com el Govern ha prorrogat els pressupostos i a més, s'han posposat els instruments clau pels consistoris de cada municipi com el Pla Únic d'Obres i Serveis (PUOSC).

El PUOSC és el programa de cooperació local que té en actiu el Govern amb una dotació econòmica més gran. Amb aquestes característiques el converteix en el principal instrument de suport que tenen els ajuntaments en àmbit local. Aquest pla incideix directament per tal de finançar actuacions per cobrir les necessitats dels habitants dels municipis. La majoria d'aquestes obres es concreten en urbanitzacions, pavimentació, conservació de la via pública, abastament d'aigua i equipaments culturals, esportius o docents. Gràcies a aquest pla, els ajuntaments de la zona, en un principi, es tenia pensat que financés uns 40 projectes de la comarca del Pla de l'Estany al llarg dels propers anys.

El mes de febrer d'aquest 2013 va finalitzar el termini màxim que dóna la Generalitat per presentar els projectes de cada Ajuntament per la nova convocatòria de Pla Únic d'Obres i Serveis de la Generalitat (PUOSC) pel proper període d'aplicació dels anys 2013 a 2016. Els diversos ajuntaments de la comarca del Pla de l'Estany, reclamen però, que des d'aquell moment el Govern català no ha fet cap pas públic per tal de tirar endavant i aprovar els projectes que aquests havien presentat.

La convocatòria d'aquest PUOSC, que inclou línies per reparació, manteniment i conservació dels equipaments i serveis, entre d'altres, cobreix el 95% dels pressupostos dels projectes que els municipis que comprenen el Pla de l'Estany -que són quasi la majoria- presenten a la Generalitat. Mentres han passat aquest seguit de mesos d'incertesa per la resolució dels pressupostos, les administracions que cada ajuntament dels diversos municipis ja han donat per suposat que no s'aplicaria aquest any. Com a conseqüència, donen per fet que el procés no començaria fins l'any vinent, i més, després de la pròrroga de pressupostos de la Generalitat de Catalunya.

Reaccions dels ajuntaments

Els alcaldes dels diversos municipis del Pla de l'Estany han lamentat que l'actual situació hagi encallat el PUOSC, ja que segons ells, és un dels instruments clau de finançament local. Tamé lamenten que fins ara, no hi hagi hagut cap resolució oficial respecte a l'actual convocatòria.

Segons els alcaldes, els diferents municipis del Pla de l'Estany havien demanat una quarentena de projectes pels propers anys. Aquets projectes ja podien ser inversions o actuacions de manteniment. Aquesta injecció suposava, de mitjana, al voltant de mig milió d'euros per tots aquells municipis petits al llarg dels propers 4 anys. Un seguit d'alcaldes del Pla de l'Estany, en declaracions a Ràdio Banyoles, es van queixar reiteradament per la manca de certesa al respecte i les dificultats per poder quadrar els números dels seus respectius ajuntaments. "El que no entenem és que la Generalitat hagi tret un nou PUOSC quan encara no ha deixat completar el que està actualment vigent", va comentar l'alcalde de Serinyà, Josep Antoni Ramon.

També l'alcalde de Fontcoberta, Joan Estarriola, va voler remarcar la dificultat de la gestió municipal davant la manca de finançament. A més, va detallar a Ràdio Banyoles, que la Generalitat encara deu certificacions des del passat any 2010, que pugen al voltant d'uns 400.000 euros. Això provoca una manca de tresoreria que ha arribat a posar en perill el sou dels treballadors dels ajuntaments.