Les societats de caçadors de Catalunya han començat avui la temporada de caça amb la mitja veda, l'època en què està permès caçar petites aus migratòries com les guatlles, els tudons o les tórtores. A partir del 13 d'octubre es podran caçar la resta d'animals permesos com els conills o els perdius. Aquesta temporada la normativa obliga per primer cop a recollir les baines resultants dels trets, per tal de protegir l'entorn i no embrutar-lo. A més, també entra en vigor la limitació de caçar com a màxim 20 guatlles per caçador i dia i 12 tórtores. La Federació Catalana de Caça reclamar poder matar les tórtores turques, una espècia invasora que s'ha reproduït en abundància, però que no es pot caçar.

La temporada de caça oficial comença ara al febrer, a partir de quan es pot caçar el cabirol, però pels caçadors l'inici segueix sent el 15 d'agost amb l'obertura de la mitja veda i per tant, de la caça d'aus migratòries. El president a Lleida de la Federació Catalana de Caça, Jaume Teixidó, ha explicat que la temporada comença bé, amb importants quantitats d'animals "tot i que els caçadors sempre en voldrien més". La plantació de cultius de regadius fa variar els quantitats d'ocells, ha detallat. Segons Teixidó, la varietat "més perillosa és la tórtora turca que afecta a diverses explotacions agràries, ja que n'hi ha molts exemplars, però que com que la Unió Europea no la considera au cinegètica, no es pot caçar".

El vicepresident de la Federació a Lleida, Albert Mayenc, va destacar la importància de la nova normativa que obliga als caçadors a recollir les baines un cops disparats els trets, per "preservar el medi". El president de la Societat de Caçadors d'Almacelles, Juan Osuna, va explicar que el període del 15 d'agost al 15 de setembre és molt apreciat pels caçadors ja que la caça de guatlles permet un treball molt directe amb els gossos. Els caçadors reivindiquen el seu paper com a controladors del medi ambient i del territori, sobretot pel control de plagues d'animals i per la cacera sempre amb respecte a la reproducció de les espècies i a l'entorn.