No tota l'aigua que passa per les depuradores es llança directament al mar. Les comarques gironines van aprofitar durant el 2012 sis hectòmetres cúbics d'aigua per reutilitzar-los en diferents sectors. La xifra, que pot semblar petita, significa en realitat que la província va disposar de 6.000 milions de litres d'aigua per regar els camps, netejar els carrers, recarregar aqüífers i altres usos principalment recreatius.

Segons l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), es va obtenir aquest volum sometent l'aigua que es saneja a les depuradores públiques a un tractament de regeneració per tal que assoleixi els nivells requerits per tornar a fer-se servir.

La majoria dels 6.000 milions de litres van anar destinats a usos ambientals (3.800 milions), mentre que 1.600 milions van ser per a usos recreatius. De la resta, 630 milions van anar a parar a l'agricultura i 200 milions pels ajuntaments.

Entre les depuradores que més aigua regenerada produeixen a Girona hi ha les de Blanes (per a usos ambientals i agrícoles sobretot), Castell-Platja d'Aro (usos ambientals, agrícoles, recreatius i municipals), Empuriabrava (ambiental), entre d'altres.

L'ACA va destacar que amb aquesta reutilització l'any passat es va evitar extreure del medi natural una quantitat similar, guanyant en benefici mediambiental.

A nivell de Catalunya durant ?l'any 2012 es van reutilitzar prop de 27.000 milions de litres utilitzats de la mateixa manera que a les comarques gironines.

Menys usos ambientals

L'ACA també va informar que s'han mantingut, respecte els anys immediatament anteriors, els volums reutilitzats per usos agrícoles, recreatius i municipals, mentre que els volums destinats a usos ambientals han disminuït lleugerament.

Així mateix, també va destacar l'entrada en servei, a l'octubre de 2012, del tractament terciari que recupera les aigües depurades de Vila-seca/Salou i Tarragona. Aquesta nova planta, construïda amb l'ajut de fons de cohesió europeus, subministra aigua regenerada per a usos industrials als polígons petroquímics de Tarragona, substituint consums d'aigua potable i captacions en el riu Gaià i l'Ebre.

Pantans plens

Les abundants pluges d'aquest any han omplert els pantans catalans fins al punt de convertir-los en els més cabdalosos de l'Estat espanyol. La reserva hidràulica espanyola està al 75,3% la seva capacitat total. Actualment hi ha 41.634 hm3 d'aigua embassada, el que representa una disminució de -771 hm3 (el -1,4%) respecte als nivells de la setmana anterior.

En canvi les conques internes catalanes (excepte les de l'Ebre), entre les quals hi ha tots els embassaments gironins, estaven aquesta setmana al 91% de la seva capacitat.