La polèmica per les banderes que des de fa uns mesos afecta molts consistoris del país i en la qual també es va veure inclòs el de Bolvir ha arribat també al Consell Comarcal de la Cerdanya, que s'ha vist obligat a col·locar a la façana per primera vegada la bandera espanyola.

L'òrgan comarcal ha rebut la carta de la delegació del govern de l'Estat a Catalunya en la qual l'instava a respectar la llei espanyola vigent i, per tant, a posar l'ensenya de l'Estat. Davant d'aquest avís i l'amenaça de rebre sancions, el govern del Consell Comarcal amb majoria absoluta de CiU ha optat per penjar la rojigualda al balcó de l'edifici històric de la plaça del Rec de Puigcerdà. De moment la bandera espanyola s'observa enrotllada en tot moment, sobre la qual cosa des del Consell no han sabut dir si és a causa de l'acció del vent o si és que simplement no ha estat desplegada.

El president del Consell, Ramon Moliner, ha explicat que efectivament van rebre el requeriment de fer visible la bandera espanyola a la façana de l'edifici, de manera que no han tingut més remei que posar-la. El president comarcal i alcalde d'Alp ha argumentat que tal com estan les coses en les relacions entre Catalunya i Espanya el més prudent és portar aquestes qüestions amb "discreció" per no aixecar més "polseguera". Ramon Moliner no té clar fins quan estarà penjada la bandera espanyola a la seu institucional del Consell, però ha apuntat que lògicament si es fa malbé l'hauran de portar a reparar.

Ara per ara, però, l'ensenya estatal és al costat de la bandera catalana i esperant que les acompanyi la cerdana. En aquest sentit, el president comarcal ha explicat que en els pròxims dies la bandera de la Cerdanya es col·locarà també a la façana, ja que és la que millor representa la institució que aglutina els municipis de la vall.

En el context d'aquestes disputes, tots els municipis de la comarca han rebut el requeriment de posar la rojigualda, però cadascú ha decidit per la seva banda què fer amb l'amenaça de sancions. Molts s'han mantingut al marge de tota la polèmica i continuen tenint la casa consistorial sense cap bandera.

Bolvir va al davant

L'Ajuntament de Bolvir, que va ser el primer a posicionar-se fermament en favor de la independència de Catalunya col·locant la senyera estelada al balcó consistorial, sí que va complir les ordres de la delegació del Govern espanyol a Catalunya i va col·locar durant un temps la bandera espanyola. El consistori, però, va voler dir-hi encara la seva i va complementar aquesta decisió amb la instal·lació d'una gran estelada a la plaça Major.

Paral·lelament, també ha declarat persona non grata la delegada espanyola al país, María de los Llanos de Luna. L'Ajuntament ha aprovat aquesta determinació via ple municipal. Bolvir, com un dels municipis amb segons residents de més alt estànding de la comarca, ha acollit en diverses ocasions alts dirigents tant de la política estatal com de la casa reial, que s'han instal·lat a la Torre del Remei. Des d'aquest hotel es veu ara l'estelada hissada al turó de la Corona.