Cada cop hi ha més persones a les comarques gironines que troben en la pesca una sortida laboral. Els pescadors de les comarques gironines confirmen un augment progressiu del nombre de treballadors a les confraries des de l'inici de la crisi. La majoria són extreballadors la construcció que es fan a la mar per la impossibilitat de trobar feina dins del seu sector. El fenomen ha anat en augment en l'últim any, i això malgrat les greus dificultats econòmiques que està passant la pesca en aquests moments.

El patró major de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Eusebi Esgleas, explica que les confraries fan cada vegada més contractes fixos a persones que estan a l'atur. "A vegades són expescadors que tornen, però també ens estem trobant amb molta gent nova que prové del món de la construcció, i molts d'ells són immigrants" aclareix.

A la confraria de Blanes per exemple, Esgleas informa que en l'últim any han contractat tres nous pescadors. I el mateix ha passat en altres ports com ara Roses. Just el contrari que fa una dècada, quan molts pescadors van canviar el vaixell pel totxo aprofitant el ritme vertiginós en la construcció d'immobles. "Ara el camí es fa a la inversa. Torna la gent de la construcció perquè veuen que a la pesca s'hi pot sobreviure" apunta.

Segons el patró major, els nous pescadors rejuveneixen un sector que cada cop enrola menys personal per vocació: "No hi ha un canvi generacional malgrat aquestes noves incorporacions. Ja no hi ha gent jove que vulgui dedicar-se a la pesca". En aquest sentit, Esgleas creu que el sector cada cop rep més treballadors perquè de moment garanteix un lloc de treball, "tot i que és una feina molt dura, sacrificada i amb la qual ?actualment només es pot sobreviure".

Prioritat, sobreviure

Precisament la supervivència del sector és ara la prioritat dels pescadors gironins, que veuen com la crisi els ha colpejat de ple. "No només als pescadors, sinó també als peixaters... Ens ha afectat molt la caiguda del consum de peix" lamenta Esgleas.

Segons els pescadors de moment la temporada de pesca d'enguany està sent bona en l'aspecte meteorològic i de captures, però els preus als quals han de vendre el producte són molt baixos. Per exemple, han de vendre les gambes i els escamarlans a preus de fa 15 anys. I a això se li suma l'encariment del cost de la gasolina. Esgleas tem que si la situació segueix igual aquest hivern pot ser "terrible".

Per mirar de fer front a aquesta situació ja fa temps que a Blanes la confraria ha creat una cooperativa per mirar de donar sortida al peix. Aquesta societat s'anomena Posit de Blanes i està formada per un capital social i un altre d'empresarial al 50%. Gràcies a això s'ha fet front a la crisi i la confraria ha consolidat els clients, alguns tan il·lustres com el Celler de Can Roca o l'Hesperia de Madrid. No és d'estranyar que, segons Esgleas, el peix blau gran i de qualitat sigui dels que millor està aguantant.

No passa el mateix amb la pesca d'arrossegament i la de les barques petites. "En aquests casos es nota la falta de peix per la contaminació. La gasolina en aquest cas no és un problema, però el poc peix que es troba es compra barat, i això es nota", va dir Esgleas.