El Departament d'Interior preveu allargar la campanya forestal a causa del risc d'incendi encara present al sud del país -a les Terres de l'Ebre- i al nord -a l'Empordà-. El conseller Ramon Espadaler ho decidirà aquesta tarda després de reunir-se amb el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament, Ramon Parés, però, en unes declaracions ja ha avançat que "estan considerant prorrogar el contracte dels auxiliars forestals".

En lloc d'acabar el 2 de setembre, acabarien el 15. Espadaler, que remarca que el perill encara no ha passat, va subratllar que el comportament del foc aquest estiu ha demostrat que ha estat un encert no retallar en mitjans aeris.

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va avançar en una entrevista que estan considerant "molt seriosament" la possibilitat de "prorrogar" el contracte als prop de 700 auxiliars forestals que ajuden als Bombers de la Generalitat en tasques d'extinció d'incendis al bosc.

Estava previst que acabessin la seva temporada el 2 de setembre i amb aquesta pròrroga seguirien de guàrdia fins al 15. La decisió definitiva està prevista que es prengui després de la reunió d'aquesta tarda amb el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament, Ramon Parés.

Tot apunta que s'acordarà aquesta renovació temporal perquè el mapa de risc dels focs a Catalunya assenyala que a les "puntes del país" la situació encara és preocupant. A les Terres de l'Ebre i a l'Empordà "no ha plogut tant com a la resta del territori", va raonar.

Aposta pels mitjans aeris

El comportament dels focs aquest estiu està demostrant als ulls del conseller Espadaler que l'aposta "valenta" pels mitjans aeris va ser encertada. "Les retallades que malauradament ens afecten" no podien recaure també sobre aquests vehicles perquè "eren crucials".

Per altra banda, la meitat de la província de Girona es troba en alt risc d'incendi. Per aquest motiu, Protecció Civil de la Generalitat va activar ahir el pla Infocat a la zona del nord-est de Catalunya. Les comarques amb més elevat risc de foc forestal són quatre de les vuit de Girona: l'Alt Empordà, el Baix Empordà i Gironès. I la Selva, també es troba amb perill de foc amb grau menor. Segons Protecció Civil de la Generalitat, el perill d'incendi a l'extrem nord est de Catalunya s'ha vist incrementat per la tramuntana, que bufa amb més intensitat que en dies anteriors, i una humitat relativa baixa. Una situació que s'ha repetit en les darreres setmanes a la zona de l'Alt Empordà, comarca fortament castigada durant l'estiu de l'any passat pels focs.

Per aquesta raó, des de la Direcció General es remarca la importància d'extremar les mesures de precaució prop de zones forestals, i recordar que està prohibit llençar burilles o llumins; encendre fogueres o tirar coets ni fanalets voladors amb flama; no fer barbacoes que no estiguin autoritzades; ni deixar escombraries ni deixalles al bosc.

I es reclama que en les urbanitzacions i zones habitades prop del bosc s'extremin les precaucions, i és important recordar que en cas d'incendi el confinament dins les cases és la mesura de protecció més efectiva a no ser que les autoritats indiquin el contrari. A més, es recorda als ciutadans que cal mantenir netes de fulles, branques i altre material combustible les parcel·les.