L'escola Taller de Ripoll ha reparat el panteó de Llaés. Es tracta d'un monument situat a prop de la carretera N-260 a tocar dels terme de Vallfogona del Ripollès. No és ?visible des de la carretera i s'ha de ?caminar unes desenes de metres per trobar-lo. està ubicat a uns 800 metres del castell de Llaés. El panteó forma part d'un episodi històric de la darrera carlinada. Commemora l'afusellament de 72 carrabiners a la primavera del 1875. Havien estat fets presoners un any abans a la batalla del Toix, prop de Castellfollit de la Roca.

El monument és neoclàssic i va ser fet per subscripció popular a principis del segle XX. Com que està molt allunyat del nucli urbà tendeix a deterior-se. Per evitar-ho els membres de l'escola taller hi han tret totes les herbes, tant del monument com de l'entorn. El panteó s'assenta en un prat molt extens. A més de treure les herbes, els alumnes han polvoritzat amb herbicida perquè no tornin a sortir.

El prat està envoltat d'alzines i pins negres que tendeixen a crear un sotabosc molt espès que dificulta l'accés al monument. Els alumnes han tret els arços, els esbarzers i les romagueres perquè s'hi pugui passar bé.

La intervenció directa al monument ha consistit a treure el verdet, netejar la placa commemorativa i refer tota la barana de ferro. Els alumnes hi han reposat els barrots amb puntes de llança que hi faltaven. Han arranjat la porta i hi han posat una tanca. Cal precisar que la tanca se l'han feta ells mateixos. També han refet les escales de pedra de l'accés. Estaven en tan mal estat que hi han hagut de fer un tram d'escales nou de fusta. També hi han posat un rètol indicador.

A principis del segle XX, els bàndols que van protagonitzar les guerres carlistes del segle XIX van fer monuments recordatoris als punts històrics. Els liberals en van fer a Besalú i Llaés (Ripoll) i els carlins en van fer a Santa Margarida (la Vall de Bianya). Normalment passen desapercebuts, enmig dels oratoris i creus de terme que hi ha als camins de muntanya. El més gran en dimensions és el que han reparat a Llaés.