L'Ajuntament de Besalú a partir del 31 de desembre suspendrà per 2 anys l'atorgament de llicències d'activitats comercials relacionades amb el turisme al centre històric. És a dir, durant el 2014 i el 2015, l'Ajuntament no permetrà l'obertura de nous bars, restaurants i botigues de records a la part antiga i turística del poble. L'objectiu del determini, segons va dir ahir Lluís Guinó (alcalde de Besalú per CiU), és "la necessitat de fer sostenible l'activitat dels establiments existents al centre històric". Va valorar: "totes les activitats tenen els seus límits -va afegir. Hem de procurar que les activitats que tenen un funcionament puguin continuar amb normalitat". També va precisar que la suspensió té l'origen en una reclamació històrica de l'associació de comerciants,

Els antecedents de la decisió de l'Ajuntament de Besalú estan en l'increment continuat de les peticions de llicències d'obertura de negocis al centre històric. Per a Guinó el fet que hi hagi tanta gent que es vulgui aprofitar el reclam turístic de Besalú és una prova que "hem mantingut una tendència de dinàmica positiva de la vila".

En contra, l'obertura de nous establiments posa el límit de la sostenibilitat del teixit comercial, el qual va ser valorat per Guinó com a molt dens. Va precisar que "hi ha una densitat mitja alta que ratlla la legalitat" i va afegir que el treball per dur a terme la suspensió de noves obertures començarà al setembre i s'aprovarà en el plenari del desembre. A més, l'alcalde va concretar que en el cessament d'una activitat serà considerat una acció conjuntural. És a dir, encara que un bar tanqui no se'n podrà obrir un de nou. En canvi, si un dels comerciants demana per fer una ampliació sí que li donaran el permís.

A partir dels límits de rendiment del comerç turístic, l'Ajuntament farà un repalanteig estratègic del futur del turisme a Besalú. Segons Guinó, hi participaran tots els actors possibles i va enumerar els comerciants, els restauradors, les entitats i els organismes oficials. "Evidentment, la Generalitat i el Consell Comarcal de la Garrotxa", va dir. A més de la supervivència dels negocis existents, Guinó va enumerar una altra causa. "El centre de Besalú s'ha pensat perquè s'hi pugui viure". Va assenyalar que viure vol dir poder passejar de dia i dormir a la nit. Així, va considerar que un excés d'establiments d'hostaleria pot afectar la qualitat de vida al nucli antic.

En aquest sentit, va recordar que en els darrers 15 anys moltes famílies joves han apostat per establir-se al centre de Besalú. "Hi havia moltes cases que tendien a la ruïna i ara estan restaurades. L'alcalde de Besalú va considerar que l'equilibri entre vida i negoci és difícil i que vol mantenir la vida de poble, la qual cosa suposa poder transitat amb cotxe pel centre.

De fet, l'Ajuntament ja ha aprovat una ordenança destinada a millorar la mobilitat i reduir el trànsit al centre històric. El reglament preveu la restricció de vehicles al nucli antic així com la regulació de l'aparcament.

L'ordenança no va ser ben vist pels comerciants locals que van protestar en considerar que les limitacions podien perjudicar els comerços amb clients de fora.

A Besalú, hi ha 2 tipus de comerços que són els dedicats a treure rendiment del turisme i els de tipus tradicional. "Són perfectament identificables", va dir Guinó.

Pel que fa al comerç tradicional i no establert al centre històric no hi haurà limitació de llicències d'obertura. És a dir, si s'obre un restaurant, un bar o una botiga nous haurà de ser en una de les urbanitzacions que voregen el nucli històric i a les quals no s'acosta cap turista, si no és per casualitat.

Turisme a Besalú

La incidència del turisme en l'economia de Besalú va començar a ser una realitat a partir de la dècada dels 90. Fins llavors, el comerç i l'hostaleria havien tingut com a principal actiu econòmica la gent del poble i la dels municipis de la rodalia: Argelaguer, Beuda, Maià de Montcal i Sant Ferriol.

Si bé existia un turisme cultural atret pels monuments medievals, no era massiu, ni deixava un rendiment econòmic que propiciés l'obertura de negocis especialitzats. Va ser a partir del 1995, quan va començar una transformació. En aquell moment tot just s'havien acabat de posar lloses al prat de Sant Pere, que era de terra, quan es va iniciar la reenovació del paviment i dels serveis de tots els carrers del centre i la millora dels edificis. A l'altra dècada, Besalú va entrar de dret al Pla de Barris de la Generalitat i les inversions van ser de milions d'euros. Entre les coses que es van fer va destacar la revalorització dels banys jueus i la posada en situació de la sinagoga. Aquest fet va posar Besalú en el mapa dels testimonis jueus del sud d'Europa i va portar a la localitat un turisme nou i de qualitat. Van començar a arribar gent d'Israel, els Estats Únits, el Canadà i la Gran Bretanya. El turisme de cultura anglesa va tenir una pujada continua i, tot i la crisi, encara segueix. Guinó, ahir, va destacar que aquest any els han vingut més anglesos que mai.