"Com a propietari forestal, he viscut alguna equivocació, però són petites, d'un parell d'arbres; però això d'arrasar és nou". Ho diu Wenceslao Masaller, veí de la Bisbal d'Empordà, a qui dues empreses van talar i vendre 4,3 hectàrees de pins de la seva propietat. Aquest gener, el jutjat de primera instància número 3 de la Bisbal ha condemnat Nexe Forestal SL i Recuforest SL a pagar-li 12.324 euros pels danys, més els interessos. Els responsables de la tala van al·legar que va ser un error per la confusió dels límits de parcel·les ja que el que apareix al Registre de la Propietat i el Cadastre difereix de la realitat. Un fet en el qual tenien raó però que la sentència determina que no és suficient argument ja que entén que havien d'extremar la precaució per tenir la delimitació correcta. La Generalitat ha obert un expedient sancionador per talar fora de la zona autoritzada.

La tala, segons Masaller, es va produir el març i principis d'abril del 2011, quan un veí de parcel·la el va alertar "que els meus treballadors s'havien ficat al seu terreny". Com que no tenia ningú treballant-hi, va anar a veure què passava en aquest bosc, situat a Sant Cebrià dels Alls, al quilòmetre 7,5 de la carretera de la Ganga que porta de la Bisbal a Calonge. Aleshores, es va trobar que li havien talat part del bosc. Encara hi quedaven pins tallats, que ell es va encarregar de vendre. Més de dos anys després, encara està indignat per aquest fet: "Hi tenia pins de 50 anys, eren el meu orgull. Van talar tots els que eren bons".

El propietari dels terrenys va portar les dues empreses responsables de la tala als jutjats, als quals reclamava 24.821 euros més interessos. Finalment, el jutjat va condemnar les empreses a pagar a Masaller 12.324 euros més els interessos legals per "una tala indiscriminada que no es correspon amb el que van sol·liciatr i que ha produït un perjudici evident" al denunciant. D'acord amb la sentència, l'extensió d'arbres talats de Masaller fou de 4,3 hectàrees, el que representava 322,5 tones de fusta. Amb aquests números, el jutjat va establir el valor del dany.

Però com ha mostrat Wenceslao Masaller, els danys van més enllà de la tala. Li faria il·lusió repoblar l'espai, "però em fa ànsia per si me'ls tornen a tallar". En qualsevol cas, tampoc té clar que acabi cobrant els diners. Del que diu la sentència, de moment, ha vist 750 euros i un taló sense fons.

Per exposar-li aquesta situació, va enviar una carta al conseller de Medi Ambient, Josep Maria Pelegrí, on també es queixava que els Agents Rurals no haguessin evitat la tala. Pelegrí li ha contestat que hi ha un expedient sancionador obert des de l'abril contra una de les empreses.

Una resposta que no satisfà Masaller: "Jo voldria cobrar, però no m'ha resolt res".