Anar de Ribes de Freser fins a Barcelona en vuit dies a peu per defensar l'escola pública de qualitat. Aquest és l'objectiu que s'han fixat els activistes, membres de l'Assamblea Groga, que ahir van començar la primera marxa a peu. Ben calçats amb botes i les motxilles a l'esquena, un centenar de manifestants van recórrer el poble de Ribes de Freser tot cridant lemes en contra de les retallades i les polítiques del Govern. Els manifestants van elegir aquesta localitat per iniciar la mobilització perquè la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, hi té una segona residència. Davant de la casa, quan hi van arribar, hi van realitzar un "escrache".

A més, la marxa té previst passar per poblacions com Vic, Torelló o Badalona i arribar el 31 d'agost a Barcelona per les festes de Sants. Un dels membres de l'entitat, Àlex Rosa, va assegurar que estan "farts d'eufemismes, el que volem és que parin d'atacar l'escola pública i ens deixin treballar".

La gran majoria dels manifestants van arribar a l'estació de trens de Ribes de Freser al voltant de tres quarts de dotze del migdia. Allà, una vintena de membres de l'Assamblea Groga els esperaven per donar el tret de sortida a la primera marxa de la comunitat educativa en defensa de l'educació pública de qualitat. Al voltant de dos quarts d'una del migdia, el centenar de manifestants van decidit endegar el moviment i començar la seva marxa pel bell mig del poble de Ribes de Freser.

Els activistes van realitzar un "escrache" davant de la casa de la consellera i van enganxar diversos cartells en contra de les polítiques del Govern i de l'executiu espanyol pels carrers del municipi i a l'entrada de la residència de la consellera. Rosa va destacar que "fa cosa de tres anys vam començar a lluitar perquè no minvessin els nostres drets però en aquest temps en comptes de guanyar hem anat perdent i ara ja no només reivindiquem que s'aturin les retallades sinó que es defensi l'escola pública i no es vagi potenciant un model de gestió privat".

Tall de carretera

Els manifestants van tallar la circulació de la carretera que travessa el poble durant la seva mobilització i durant l'acte van anar cridant lemes com "Rigau, divina, treballa d'interina", "Artur Mas, a quina mútua vas", "Educació i sanitat, pública i de qualitat" o "No ens miris, uneix-te", entre molts d'altres.

Un cop van finalitzar la marxa pel poble, els activistes es van reunir en una plaça per fer els diversos parlaments dels membres de la comunitat educativa on es va insistir en la necessitat d'aturar les retallades en l'àmbit de l'educació. Rosa va insistir que es fa "ara aquesta marxa perquè d'aquí res ja és el principi de curs, l'escola està amenaçada i no podem esperar més, ara és el moment de lluitar i mostrar que no pararem fins que recuperem els nostres drets".

La marxa va agrupar a alumnes, pares, mares, mestres, sindicats i membres de la comunitat educativa que es troben dins de diverses plataformes i entitats dins de l'Assemblea Groga. El membre de l'entitat va assegurar amb fermesa que ja comencen "a estar cansats de simbolismes o eufemismes, de fer tancades a la Sagrada Família, fer accions al Departament, "volem que deixin d'atacar a l'escola pública, que s'aturin les retallades, diem prou". La marxa va seguir durant la tarda cap a Ripoll i durant els propers vuit dies els activistes caminaran a peu fins a Barcelona passant per Vic, Torelló, Cerdanyola o Badalona, entre d'altres ciutats on faran actes com concerts, espectacles populars amb grallers, gegants o xerrades.

L'organització de la mobilització té previst arribar el 31 d'agost a la capital catalana aprofitant les festes del barri de Sants. De moment, aquest dissabte ja han participat un centenar de persones però, des de l'Assemblea Groga, asseguren que ja tenen previst que se sumin més persones durant el recorregut de la marxa.