La jutge del cas Manga no té intenció d'aixecar el secret de sumari i és que la titular del Jutjat d'Instrucció Número 1 de Lugo, Pilar de Lara considera que cal matenir-lo sota secret perquè el coneixement de la causa per part dels imputats podria perjudicar el curs de les investigacions. Així doncs, de

poc han servit les queixes dels advocats que s'ocupen de la defensa dels imputats.

El cas Manga és una operació derivada del cas Pokémon, que compta amb més de trenta imputats en l'actualitat. I alguns alguns advocats defensors, com el lletrat Gregorio Arroyo, que representa l'alcalde de Lugo, confia que l'Audiència Provincial obri la porta a l'aixecament, almenys parcial, del secret.

L'Operació Pokémon es va posar en marxa per investigar l'existència d'una suposada trama per obtenir contractes i concessions públiques a base de suborns en diferents administracions gallegues, però les indagacions, transcorregut pràcticament un any, han arribat també a Astúries i Catalunya.

Durant tot aquest temps, els advocats que s'han fet càrrec de la defensa dels polítics, empresaris i funcionaris imputats en la causa s'han queixat en reiterades ocasions per la "indefensió" a la qual suposadament estan sotmesos els seus clients com a conseqüència de la dilació en l'obertura del secret de sumari, que acaba de ser prorrogat fa uns dies.

A Catalunya, l'operació Manga va saltar el 14 de febrer quan el Servei de Vigilància Duanera va entrar de forma simultània a l'ajuntament de Sant Hilari Sacalm, el Consell Comarcal de la Selva, el Patronat de Turisme de la Costa Brava, entre d'altres ens públics. I en paral·lel l'operació també es feia a Galícia. Es van produir diverses detencions després dels registres a Girona, com ara la del llavors alcalde de Sant Hilari Sacalm i president del Consell de la Selva, Robert Fauria; el cap del Departament d'Organització de Serveis a la Ciutadania del Consell Comarcal de la Selva; l'apoderat de GRS Arc Local i el seu administrador, Josep Maria Franch Carcereny i Alexandre Ros.

Fauria al cap de dos dies de la detenció va quedar en llibertat sota fiança de 18.000 euros imputat per suborn, tràfic d'influències, malversació de fons públics i falsificació documental. Franch Carcereny queda en llibertat imputat per tràfic d'influències i Feliu Martín surt en llibertat sota fiança de 5.000 euros imputat per suborn i tràfic d'influències. I Alexandre Ros, no abandona el penal de Monterrosso fins l'12 d'abril, quan va dipositar 10.000 euros de fiança després de quedar en llibertat.

Així doncs, el setembre, quan s'esgoti aquesta nova pròrroga del PokÉmon, s'haurà complert un any des que es va tenir notícia d'aquesta operació, dotze mesos en els quals el jutjat va anar rebutjant els recursos presentats per sol·licitar que s'aixequés la reserva sobre les actuacions, el que va portar a advocats a recórrer en apel·lació a l'Audiència Provincial.

L'Operació Pokémon va convulsionar l'opinió pública el 20 de setembre de l'any passat, a menys d'un mes de les eleccions autonòmiques gallegues, quan van ser detinguts els que llavors eren alcaldes d'Orense, el socialista Francisco Rodríguez, i Boqueixón, el popular Adolfo Gacio, que van quedar en llibertat després d'abonar fiances i que van haver de dimitir dels seus càrrecs.

A més, va ser detingut en aquesta primera fase el que era president de la Confederació Hidrogràfica Miño-Sil i regidor d'Economia i Urbanisme a l'Ajuntament de Lugo, Francisco Fernández Liñares, el gerent i dos directius del grup Vendex, i un regidor nacionalista a Ourense, Fernando Varela, que també va presentar la seva dimissió.

Dels detinguts que va enviar a la presó la jutgessa després de prendre'ls declaració, el que més temps va passar a la presó abans de la seva posada en llibertat va ser Fernández Liñares, que va abandonar el centre penitenciari de Bonxe al gener per decisió de l'Audiència Provincial de Lugo. Javier Reguera va ser un dels tres detinguts en aquesta primera fase de l'operació a què la jutge instructora va enviar a presó, juntament amb el propi Fernández Liñares i el gerent del grup Vendex, Gervasio Rolando Rodríguez Acosta, que va deixar la presó després d'abonar una fiança de 80.000 euros.

En la causa també van ser imputats tres alcaldes gallecs, el d'O Carballiño (Orense), Argimiro Marnotes (PP), el de Santiago de Compostel·la, Àngel Currás (PP), i el de Lugo, José López Orozco (PSdeG-PSOE), que va declarar dues vegades a petició pròpia. A més, figuren també a la llista d'imputats els edils de l'equip de govern de Santiago Adrián Varela i Rebeca Domínguez, així com el que va ser alcalde de la capital de Galícia, Gerardo Conde Roa, i els exregidors Àngel Espadas i Albino Vázquez. Els dos últims van ser detinguts al costat d'altres nou més, en la segona fase del Pokémon -l'Operació Manga- que té ramificacions no sols a Catalunya i Galícia sinó també a Astúries.