La Via Catalana transcorrerà bàsicament per quasi tots els municipis del litoral de Catalunya i passarà a les comarques gironines al llarg de la nacional N-II fins a Barcelona i, després, enllaçarà amb la nacional N-340. En total, la cadena catalana ha d'abastar els 400 quilòmetres de Catalunya. El fet que més de 300.000 persones, última dada registrada, s'uneixin de les mans des del Pertús fins a Alcanar per la Diada de Catalunya provocarà notables canvis en la circulació habitual d'aquestes dues carreterres nacionals. Els organitzadors de la cadena humana demanen als inscrits o a qualsevol participant que estigui en el seu lloc escollit dues hores abans de l'hora oficial.

La cadena començarà a les 17.14 hores i té una previsió de durada d'uns tres quarts d'hora, és a dir, cap a les sis de la tarda es compte que tothom es deixi de les mans i es doni la Via Catalana com a finalitzada. Recollint aquestes dades, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha calculat que les carreteres poden romandre tallades poc més de tres hores.

Tot i això, es deixarà un carril obert com a vial perquè hi circulin alguns serveis, ja siguin els cossos d'emergències i seguretat o el mateix personal que organitza la cadena humana. Pel que fa a la resta de carrils, tots estaran tallats durant aquestes tres hores, per tant, si alguna persona està inscrita en algun tram que no està dins del seu municipi es recomana que s'hi desplaci abans de les tres de la tarda, o que s'apunti als autobusos que organitzen les assemblees territorials de cada municipi que es desplaçaran als llocs corresponents durant el matí.

El director del Servei Català de Trànsit, Joan Josep Isern, en declaracions a la Cadena SERva explicar que s'estan recollint dades dels ajuntaments per tal de saber quines carreteres "cal tallar" i a quines "cal donar pas alternatiu" per intentar mantenir la mobilitat dels vehicles que necessitin circular al llarg del territori català durant la celebració de la cadena. La intenció és que afecti el menys possible al trànsit de cotxes o camions d'àmbit internacional, ja que fora de Catalunya no és dia festiu.

Segons va informar el Servei Català de Trànsit a Diari de Girona, el dia de la Diada s'organitzarà un dispositiu especial, en el qual l'Equip de Gestió de Trànsit ja fa temps que hi està treballant. Les fonts de Trànsit van afegir que encara no poden avançar dades concretes de quins punts acabaran més afectats però que en breu els donaran a conèixer perquè tota aquella gent que s'hagi de desplaçar aquell dia es pugui organitzar el viatge amb el major temps possible.

Mentre arriba la data senyalada, l'Assemblea Nacional Catalana continua escalfant motors organitzant petites cadenes humanes a diversos municipis catalans abans de la Diada. Aquest cap de setmana, a banda de la que s'organitza al centre de la ciutat de Girona, també se'n duran a terme d'altres. Per exemple, i com a curiositat, a la tarda d'ahir se'n va fer una de subaquàtica al nord del port de Mataró. Ja en àmbit internacional, està previst que se'n facin tres a Alemanya, tres als Estats Units, tres a l'Argentina i una a Uruguai, al Brasil i al Japó.