L'Ajuntament de l'Escala vol canviar d'imatge i la concepció del front de mar del nucli antic. Actualment, els espais més privilegiats d'aquesta zona -que té una de les millors vistes sobre el poble i la badia de Roses- estan ocupats per aparcaments, hi passen cotxes i els vianants han d'anar esquivant tots aquells obstacles que es troben al llarg del passeig. És per això que l'arquitecte Carlos Ferrater ha presentat a l'Ajuntament una proposta de millora que, substancialment, vol reconvertir la zona en un gran espai obert a la gent.

Gràcies a aquest nou projecte es pretén eliminar el trànsit que ocasionen els vehicles i els seus aparcaments. Ferrater, Premi Nacional d'Arquitectura Espanyola, vol espaiar aquest punt per convertir-lo en una gran plaça -de quasi una hectàrea- perquè faci les funcions de plaça major. L'arquitecte Carlos Ferrater també acumula en el seu extens currículum cinc premis FAD, dos premis nacionals d'arquitectura i ha estat finalista dels Mies van der Rohe, a més, fa molts anys que estiueja a l'Escala.

És per això que ha elaborat de manera gratuïta un projecte que ha cedit a l'Ajuntament perquè aquests puguin aconseguir millorar el front comú del nucli antic. Actualment, en aquest espai hi passen cotxes, hi ha paviments i voreres de totes menes i hi ha dues zones d'aparcament amb 59 places. "Per l'estructura que té l'Escala, disposa de pocs espais lliures i aquest en pot esdevenir un de referència, just davant del mar, i fer les funcions de plaça Major", va reflexionar Ferrater durant la presentació. A la seva proposta es preveu eliminar tots els aparcaments de zona blava, restringir els pas dels vehicles i convertir tot aquest espai en zona lliure -amb una única pavimentació que no diferenciï voreres i vial de circulació- que afavoreixi les relacions socials i, ja de pas, que doni un impuls als bars i restaurants de la zona. "He comprovat que quan fas intervencions i deixes l'espai lliure el rendiment social i econòmic és extraordinari perquè als bars tot s'activa molt més, la gent hi va més perquè s'hi està més tranquil", va manifestar.

L'arquitecte va assegurar, però, que no cal fer cap obra "faraònica" sinó que parla d'un treball "per absència". "Cal treure coses, unificar i examplar la zona", va explicar. L'alcalde de l'Escala, Estanis Puig, va celebrar les idees que va aportar l'arquitecte barceloní i va manifestar que volen fer realitat el projecte "al més aviat possible". Ara bé, també va reconèixer que hauran d'estudiar-ne el cost i si es pot fer tot de cop o per fases, ja que a ?l'Escala no es poden fer obres a partir de l'abril que és quan comença la temporada turística. Segons el que va avançar, ja tenen calculat que només pavimentar la zona costaria uns 150.000 euros i aspira a què la meitat la puguin finançar a ?través de la Llei de Barris.