Una setantena de parcel·les forestals privades de Vilobí d'Onyar estan rebent un rentat de cara per lluitar contra el risc d'incendi. A més, també s'estan marcant els tallafocs i les franges perimetrals de 25 meres amb les carreteres i camins. És una mesura que l'Ajuntament de Vilobí ha impulsat durant aquest estiu i en la qual, com a novetat, hi ha el fet que no té cap cost per als propietaris de les parcel·les que es netegen ni per a l'Ajuntament. La solució perquè l'actuació surti gratuïta a les parts és que l'empresa (la local Asgleyas) que fa els treballs es queda amb l'aprofitament que s'obté de la tala, sobretot pins, ha explicat l'alcaldessa Olga Guillem.

El regidor de Governació, Salvador Martí, ha explicat que van tenir una trobada amb caps dels Mossos d'Esquadra i bombers, així com amb el delegat d'Interior, Albert Ballesta, els quals els van insistir en la necessitat de tenir els boscos i camins nets com a mesura de prevenció d'incendis. Per donar resposta a aquestes demandes, l'Ajuntament es va posar en contacte amb els Agents Rurals que van recórrer el municipi i van marcar una setantena de parcel·les en què s'havia d'actuar, a més dels tallafocs i franges perimetrals necessàries.

L'Ajuntament va començar aleshores la tasca de posar-se en contacte amb els propietaris (una tasca que ha requerit una gran dedicació ja que en alguns casos el registre no corresponia amb els propietaris reals) perquè els autoritzessin a entrar a fer la neteja de la massa forestal. Així, el juny va començar la tala i desbrossament i ha de finalitzar, en principi, aquest setembre.

Són uns treballs molt evidents per les persones que transiten per aquests espais ja que la neteja és a fons i desapareix una espessor vegetal que no deixava ni passar la llum solar. Martí ha concretat que el 90% dels arbres talats són pins, de manera que es conserven alzines i roures, arbres autòctons que no propaguen el foc tan ràpid com els pins. Les aclarides són totalment visibles i es deixa una densitat de 150 arbres per hectàrea. Les hectàrees en què s'intervindrà s'acosten a una vintena.

L'empresa que fa la tala i neteja obté el benefici a través de la gestió dels troncs dels arbres, que es dediquen a pèlac, paper o palets. Quant a la brancada, es trinxa i es deixa sobre el terreny. L'alcaldessa ha manifestat la seva satisfacció per la iniciativa que l'Ajuntament ha promogut a cost zero tant per a propietaris com per a l'administració. En aquest sentit, ha expressat que d'altres ajuntaments s'han interessat per aquest sistema.