A la demarcació de Girona existeixen quatre estacions que s'encarreguen de mesurar els nivells d'ozó troposfèric a l'aire. En l'últim mes han estat 15 les vegades que els registres en alguna de les estacions, repartides en 4 municipis diferents, han superat els llindars màxims aconsellables per a la salut humana, tal com estableix la directiva europea -120 micrograms per metre cúbic en una hora.

Tot i la lluita contra el canvi climàtic i els objectius marcats per la Unió Europea el 2012 de disminuir les concentracions de gas, els nivells d'ozó no s'han pogut rebaixar. Així ho revelen les dades de les estacions mesuradores d'ozó instal·lades a la demarcació gironina pertanyents a la Xarxa de Vigilància i Previsió de Contaminació Atmosfèrica, servei que depèn del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, que ha de facilitar-les de forma pública a través de la seva pàgina web.

Segons la directiva europea 2008/50 i el reial decret estatal 102/2011, s'estableix la necessitat de no superar el límit permès per la salut humana més de 25 dies per any civil durant un període de tres anys, tot i que únicament amb les dades estudiades de l'últim mes, s'hi troben superacions pràcticament diàries.

Entre elles, destaca la d'Agullana, que ha superat el llindar dels 120 micrograms per metre cúbic sis dels dies investigats amb valors d'entre 124 g/m3 fins a 140 ?g/m3. L'estació mesuradora de Santa Pau ha registrat durant el mes d'agost gairebé els mateixos nivells de concentració d'ozó que Agullana. En aquest municipi de la Garrotxa també s'ha superat el llindar sis dies de tots els estudiats amb valors d'entre 123 ?g/m3 fins a 140 g/m3.

A aquesta estació la segueix la de Begur, amb 2 superacions de 132 ?g/m3 i 136 ?g/m3 durant dos dies consecutius i la de Pardines amb un lleuger 121 ?g/m3 el primer dia d'agost.

D'altra banda, les altes temperatures de l'estiu i l'absència de brises fa que augmentin les concentracions d'ozó, arribant fins i tot a fregar durant l'estiu el llindar en què cal advertir la població. Segons la normativa, a partir de 180 micrograms per metre cúbic s'ha d'informar i a partir de 240 micrograms se supera el nivell d'alerta per a la salut humana.

Enguany, a la demarcació de Girona, però, no s'ha superat aquest llindar en cap moment durant els mesos d'estiu, a causa sobretot de la inestabilitat meteorològica que ha dominat la zona deixant pluges intermitents i temperatures més baixes del que sol ser habitual durant aquesta època de l'any.

Per tal de mantenir un control d'aquests nivells, el Departament de Territori i Sostenibilitat realitza una campanya de vigilància dels nivells d'ozó troposfèric a Catalunya que aquest any es va iniciar el passat 15 de maig i que durarà fins al pròxim 15 de setembre.

D'aquesta manera, si es produís una pujada sobtada dels nivells d'ozó troposfèric que suposés un risc per a la salut, aquest servei alertaria els ciutadans a través de la xarxa social Twitter o s'enviaria un mail a les persones que haguessin sol·licitat prèviament rebre informació actualitzada sobre les dades recollides dia a dia.

Efectes nocius per a la salut

L'ozó és un gas incolor, invisible, d'olor agradable i amb un alt poder oxidant que en concentracions elevades pot tenir efectes adversos sobre la salut humana. Segons la seva localització pot ser positiu, ja que si es tracta de l'ozó estratosfèric, actua com a filtre evitant que passin els raigs ultraviolats del sol, que són molt perjudicials per a la salut humana.

En el cas contrari, l'ozó troposfèric és aquell que es troba situat a la regió inferior de l'atmosfera terrestre i és en aquest espai on es localitza l'aire que respirem. Per tant, una concentració elevada seria altament perjudicial.

Aquest tipus d'ozó es genera a causa de la reacció química dels òxids de nitrogen procedents de les indústries i dels vehicles a motor juntament amb la radiació solar, combinació que dispara els nivells d'ozó troposfèric.

En els casos en què les concentracions del gas són altes, els problemes respiratoris augmenten, especialment si es tracta en primer lloc de malalts de cor i de pulmó i en segon lloc de nens, ancians i persones amb problemes respiratoris crònics, ja que pot provocar tos, irritacions a la faringe, al coll i als ulls, dificultats respiratòries, disminució del rendiment, empitjorament de la funció pulmonar i símptomes de malestar, entre altres. També pot arribar a ocasionar afeccions al sistema nerviós.

L'ésser humà però, no és l'únic que nota els efectes negatius de les concentracions d'ozó. Les plantes també es poden veure afectades per aquestes pujades sobtades, ja que pot perjudicar el seu creixement i la fisiologia de la vegetació. Igualment l'ozó accelera els processos d'oxidació dels materials, i la seva degradació.

Per tal de combatre la contaminació, el departament de Medi ambient i sostenibilitat i els experts en aquesta matèria suggereixen alternatives com estalviar energia en l'àmbit privat, potenciar l'ús de transports públics o acostumar-se a utilitzar mitjans no contaminants com la bicicleta.