Continua el creixement dels turistes russos que visiten Girona. L'augment és tan destacable que ha provocat que Rússia s'hagi col·locat com el tercer país amb ciutadans amb més consultes a les oficines de turisme només per darrere dels provinents de l'Estat espanyol i de França durant el juny, juliol i agost. L'Ajuntament treballa, conscient que per als russos expressar-se en seu idioma és important, per fer-lo més present. Al Punt de Benvinguda s'han fet visites guiades en rus. També s'està estudiant un servei on un traductor els acompanyi quan vagin de compres. També és un dels idiomes del trenet.

L'equip de govern va fer ahir el balanç turístic de la temporada d'estiu. Si es miren les consultes a les diferents oficines de turisme al juny, juliol i agost, l'augment ha estat d'un 24,78%, aquest estiu, en comparació amb l'anterior, passant de les 32.284 consultes l'estiu passat a les 40.282 d'enguany.

L'efecte del TAV

Pràcticament la meitat de consultes provenen de turistes de l'Estat espanyol (44,64%). D'aquestes, quasi un terç són catalans (61,71%). Les altres comunitats amb més presència han estat Madrid (10,87%) i el País Valencià (4,78%). La regidora de Comerç i Turisme, Coralí Cunyat, va explicar que en part és per la posada en marxa del TAV. També destaca el País Basc i Andalusia.

A banda dels visitants estatals, els més presents són els francesos (12,61% de les consultes totals) i els russos (7,48%). Durant els tres mesos les oficines han atès 3.014 consultes de ciutadans russos, quan l'any anterior havien estat 1.691. L'augment és del 78,24%. Altres nacionalitats molt presents són el Regne Unit (6,69%) i els Països Baixos (6,46%). Tant la regidora de Comerç i Turisme com l'alcalde, Carles Puigdemont, van destacar que les dades són fruit de l'aposta de l'equip de govern pel turisme com un dels eixos principals per sortir de la crisi. I van ressaltar que les campanyes publicitàries i la presència en fires estatals i a Europa, les reunions amb agents turístics i els contactes amb periodistes estrangers estan donant els seus fruits gràcies a l'oferta gastronòmica, comercial, patrimonial, la diversitat cultural que ofereix Girona o als congressos, entre d'altres. No obstant això, van assenyalar que hi ha marge de millora i que seguiran treballant-hi.

Les xifres també són bones si es compara tot l'any ja que s'estan superant les del 2012. El mes amb més consultes ha estat el maig (Temps de Flors). Més que a l'agost (16.169). Fins i tot al març d'aquest any hi ha hagut més consultes (9.341) que al juny de l'any passat (6.509). Als vuit primers mesos l'augment ha estat del 39,11% (de 67.926 a 94.491).

Hotels i restaurants

Pel que fa a pernoctacions, entre juny, juliol i agost han pujat un 3% i s'han situat al 68%. Respecte a la regulació horària de les terrasses, l'equip de govern considera que no ha perjudicat el sector. Cunyat i Puigdemont van indicar que molts restaurants els estan dient que ha estat el millor agost des del 2007 o, fins i tot, des de sempre.