Els talls de carreteres nacionals que es duran a terme amb motiu de la cadena humana organitzada per al pròxim 11 de setembre pel litoral català per reivindicar la independència de Catalunya obligaran també a aixecar barreres en els peatges.

Fonts d'Abertis han explicat a Efe que quan una carretera nacional està tallada per qualsevol motiu, des d'un prova esportiva fins a un accident de trànsit greu o un incendi forestal, i l'única alternativa de circulació és una via de peatge, la concessionària està obligada a permetre circular per l'autopista sense cobrar.

Fonts del Servei Català de Trànsit (SCT) han assenyalat a Efe que encara no poden concretar l'afectació real del dispositiu, que estan ultimant, però han subratllat que es tractarà de garantir al màxim la mobilitat i la seguretat aquest dia.

Encara que l'hora oficial d'arrencada de la cadena és a les 17.14 hores de l'11 de setembre, per evocar l'any 1714, data simbòlica per a l'independentisme català, es tallarà el trànsit hores abans, quan els Mossos d'Esquadra ho decideixin.

Uns 2.000 mossos sortiran a les carreteres catalanes durant la realització de la cadena humana a favor de la independència, que recorrerà la costa de Catalunya amb motiu de la Diada de l'11 de setembre.

Des del moment en què la policia autonòmica decideixi tallar el trànsit d'una carretera, Abertis permetrà el pas per l'autopista corresponent.

Es donarà aquesta situació amb seguretat a la província de Girona, en trams com el comprès entre La Jonquera i Maçanet de la Selva (Selva), on l'AP-7 és l'única alternativa a l'N-II, i possiblement al sud de Tarragona.

Allà la Via Catalana discorrerà per l'N-340, encara que els Mossos tenen més marge en aquesta zona, ja que es pot donar pas alternatiu per l'AP-7 i en alguns trams per l'autovia A-7.

També a Barcelona els talls per l'N-II poden obligar a donar pas alternatiu per la C-32, a la comarca del Maresme.