Les retallades indiscriminades del Govern han ofegat als funcionaris de l'Administració de Justícia la capacitat de resistència per salvaguardar els seus drets. L'ofec econòmic és el motiu principal pel qual molts d'ells van evitar ahir secundar a Girona la vaga indefinida convocada a tota Catalunya pels quatre sindicats representatius (STAJ, CSI-F, UGT i CCOO). Malgrat estar d'acord amb la protesta, la major part dels treballadors gironins van decidir donar-hi suport des del seu lloc de feina per evitar així que se'ls descomptés un dia de sou. No tenien més remei, les factures no es paguen soles i la pressió econòmica asfíxia. "Encara ens trobarem un funcionari que tindrà un company que l'haurà de desnonar", ironitzava el cap de la junta de personal, Pere Haro.

A la cita sindical li van jugar en contra tres factors: la convocatòria es va fer tard i molts treballdors van assabentar-se pocs dies abans, encara que al juliol ja es coneixia la data d'inici de la vaga indefinida; alguns funcionaris encara es troben de vacances; i l'activitat judicial està al ralentí.

Poca afectació podria donar-se si ahir no hi havia vistes senyalades al Jutjat Mercantil, tampoc hi havia judicis a les seccions tercera i quarta de l'Audiència Provincial i en els Jutjats Penals només el número 2 estava celebrant judicis -cinc. La resta tampoc senyalaven, seguint amb la tònica d'aquests darrers dies, on l'activitat és ben minsa.

Els judicis de faltes es van celebrar amb normalitat, com també els casos que van dirimir-se al Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 3. L'únic lloc on realment es van palpar els efectes de la vaga va ser el Registre Civil, que va treballar complint serveis mínims i només entregava partides de naixement, matrimoni, defunció i fe de vida.

Aquesta situació va permetre al Departament de Justícia concloure que Girona és la província amb ?menys participació a la vaga (1,6% de seguidors segons els seus càlculs) i que la jornada va seguir amb normalitat. Però aquesta és una visió esviaixada ja que la vintena escassa de persones que ahir van concentrar-se a l'exterior dels Jutjats de Girona ja van concretar que confien la vaga indefinida als seus companys del Deganat de Barcelona als que s'han destinat més de 79.000 euros en una caixa de resistència que té per objectiu aconsegrui que els vaguistes ?puguin aguantar-li el pols a la Generalitat.

Els treballadors estan molestos amb el Govern autonòmic i el central. Amb el primer perquè els ha retallat la paga doble tot i que els funcionaris depenen de l'Estat i mai han sigut transferits a la comunitat autònoma -el cas ja està als tribunals doncs els sindicats consideren la mesura il·legal. Amb el segon perquè critiquen les reformes que prepara matèria judicial i que comportarà, al seu entendre, la privatització de serveis fins ara públics i la pèrdua de més de 10.000 llocs de treball.

Avui seguirà l'activitat a Girona. La confiança dels funcionaris està dipositada en la caixa de resistència. La Generalitat segueix tenint la tisora però l'enuig dels treballadors només fa que augmentar.