Un estudi fet per investigadors del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya a les centrals hidràuliques que Endesa té als rius Fluvià, Ter i Noguera Pallaresa, ha revelat que les galeries de les preses, les finestres i les edificacions auxiliars d'aquestes instal·lacions han esdevingut el cau de 22 espècies diferents de ratpenats, quatre d'elles molt amenaçades.

Els responsables de l'estudi, que s'han mostrat "sorpresos" per la diversitat d'espècies que han trobat, han destacat que l'estudi contribuirà a conservar les espècies més amenaçades i permetre l'establiment de noves colònies de quiròpters en espais naturals "amb escassetat de refugis naturals" per a aquests mamífers.

Endesa, en el marc del seu Pla de Conservació de la Biodiversitat a Catalunya, ha engegat aquest any el projecte "Endesabats", que té per objectiu estudiar i contribuir a conservar les espècies de ratpenats que habiten determinades dependències sense ús de les seves centrals hidràuliques de les conques dels rius Ter, Fluvià i Noguera Pallaresa. En una primera fase, el projecte ha consistit en localitzar, capturar i estudiar els ratpenats per fer-ne un mostratge complert.

Segons Jordi Camprodon, biòleg del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, aquesta primera fase de l'estudi ha demostrat que les instal·lacions d'Endesa "poden ser vitals" per conservar moltes espècies de quiròpters amenaçades a Catalunya. De fet, entre els mesos de juny i juliol, que es quan s'han fet les prospeccions, s'han trobat ratpenats de 22 espècies diferents que suposen més de la meitat, concretament el 73%, de les que es poden trobar a Catalunya i a la resta de l'Estat, i, d'aquestes, quatre de molt amenaçades.

Un dels punts forts de l'estudi, segons els seus responsables, és que permetrà conservar espècies amenaçades que si no tinguessin les centrals hidràuliques d'Endesa potser no trobarien refugis naturals per fer els seus caus. En aquest punt, Camprodon ha explicat que els quiròpters són mamífers insectívors que a la vora dels rius, que és on estan ubicades les instal·lacions d'Endesa, troben un espai idoni per alimentar-se d'insectes voladors, especialment mosquits.

A la central hidràulica d'Orfes, al terme municipal de Bàscara, a l'Alt Empordà, que és la que aquest divendres els periodistes han pogut visitar, els biòlegs responsables del mostratge han trobat quatre espècies amenaçades com són el ratpenat d'orelles dentades o el de ferradura. Amb tot, a totes les centrals on s'ha portat l'estudi s'hi ha trobat com a mínim una espècie de quiròpter.

Els tècnics del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya han volgut destacar la importància de conservar i protegir els ratpenats al nostre país perquè són un important regulador de plagues i per la seva importància ecològica com a depredadors d'insectes nocturns.

Per tot això, Endesa ja està preparant una segona fase de l'estudi que s'orientarà a trobar la manera de compatibilitzar l'ús de les seves centrals amb la conservació dels quiròpters. Per fer-ho, s'ampliarà el nombre d'emplaçaments per ampliar la mostra i on ja s'han trobat ratpenats es monitoritzaran alguns paràmetres com la temperatura o la humitat perquè noves espècies s'hi estableixin.