Els Agents Rurals han interposat més de 70 denúncies per abocaments il·legals a la demarcació de Girona en el que va d'any. La majoria són persones que han fet petites reformes a casa i que han llençat directament la runa a descampats o boscos, evitant així l'obligació de passar per la deixalleria. De l'estadística global hi ha dues dades que criden sobretot l'atenció. La primera és que comencen a proliferar un tipus d'abocaments que estan relacionats amb una activitat delictiva: les restes de plantacions de marihuana. L'altra és que, de totes les denúncies, els Agents Rurals han trobat en un total de cinc casos que s'havien llançat al bosc brases i material combustible, que haurien pogut originar un incendi.

Un dels descampats localitzats se situa al terme municipal de Llers (Alt Empordà), a prop de la carretera que porta a la futura presó del Puig de les Basses. Aquest camp ha esdevingut un autèntic abocador il·legal i només cal fer un cop d'ull per veure fàcilment el conjunt de deixalles amuntegades, com sofàs vells, armaris, matalassos, portes, fustes, roba, cortines, paperassa diversa i runes (totxanes, rajols o restes d'enderrocs).

Una vegada aixecada l'acta per aquest abocador il·legal, els Agents Rurals recorren el descampat buscant alguna pista que els pugui ajudar a identificar aquelles persones que han convertit el paratge en un camp d'escombraries. Cartes, sobres, factures o qualsevol altre document on consti un nom o una adreça pot ajudar a arribar fins als infractors. Tot i això, a part d'algunes excepcions, tant al descampat de Llers com a la resta d'abocadors il·legals de la província de Girona, és difícil saber qui és el propietari de les deixalles (sobretot en casos de runes o mobles).

Plantacions de marihuana

Al costat de les restes, les patrulles dels Agents Rurals troben, cada vegada més, un altre tipus d'abocament: excedents de plantacions de marihuana. Així, als descampats hi ha sacs, bosses d'escombraries o bé directament testos que contenen la terra de conreu, arrels o algunes parts del tronc de les plantes. Tota aquesta mena d'abocaments han anat a l'alça arreu de la demarcació i, tot i que no són tan perjudicials per al medi com els de runes i mobiliari perquè, menys els plàstics, la terra reabsorbeix les restes, sí que són el reflex d'una activitat delictiva que va estenent-se pertot el territori. De fet, el degoteig de detencions i descobertes de plantes de marihuana no s'atura.

Durant aquest 2013, els rurals ja han interposat un total de 71 denúncies pels casos d'abocaments il·legals arreu de tota la demarcació. D'aquestes, la majoria són per llançar runes procedents d'obres i de petites reformes que s'han fet en negre i que no es volen portar a la deixalleria. "Sobretot, ens trobem amb abocaments procedents d'obres, habitualment fetes de forma no legal o per part d'empreses no declarades; d'aquesta manera, intenten evitar haver de portar els residus a un gestor", assenyala el cap dels Agents Rurals a Girona, Ignasi de Dalmases.

A l'hora d'atrapar els infractors, en casos com aquests, els Agents Rurals també acostumen a portar a terme una sèrie de vigilàncies periòdiques en llocs on saben que els abocaments de runes i deixalles hi són freqüents. "A part de mirar si enmig de les runes hi pot haver alguna identificació, també fem servir altres sistemes, com són les vigilàncies en certs indrets on veiem que hi ha reincidència, per aconseguir identificar el responsable en el moment de l'abocament", subratlla de Dalmases.

Entre les 71 denúncies interposades pels Agents Rurals en aquest any 2013, a més de les runes, l'estadística assenyala que un total de setze abocaments corresponen a abocaments de residus sòlids urbans (com mobles o matalassos). Malgrat que el fet més preocupant ha estat en els cinc casos detectats de llançament de brases o de materials combustibles al bosc, perquè amb una guspira podrien haver encès tot el sotabosc.