La mobilitat serà el principal repte del departament d'Interior durant la Via Catalana que demà recorrerà Catalunya de nord a sud en un trajecte de més de 480 quilòmetres. Així ho va reconèixer ahir el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, que va anunciar "severes" restriccions de trànsit a les carreteres que travessi la cadena humana durant, almenys, cinc hores. Els talls afectaran de ple la N-II, una de les artèries principals de les comarques gironines. El departament d'Interior no descarta aixecar peatges en trams de l'AP7 i la C-32 per garantir la mobilitat.

Espadaler va demanar "respecte i tolerància" a tots els ciutadans durant la celebració d'una Diada "extraordinària" marcada per aquesta mobilització, davant la qual no hi ha "experiències prèvies". Dels 6.823 mossos d'Esquadra que estaran de servei l'Onze de Setembre, 2.465 estaran pendents "en algun moment de la seva jornada" de la cadena humana. El dispositiu dissenyat per garantir la seguretat i, especialment, la mobilitat durant l'Onze de Setembre comptarà amb 6.823 mossos d'Esquadra, la majoria dels quals repartits en torns de 12 hores (matí i tarda). Del total d'agents, 353 seran de la Divisió de Trànsit i seran els encarregats de regular els trams més difícils dels quals travessa la cadena humana, que passa per 84 municipis i, en 42 d'aquests, ho fa per traçat urbà. També hi haurà més policies de Seguretat Ciutadana fent tasques de trànsit, però seran missions més senzilles, com ara informar als vehicles dels talls.

Les afectacions més grans al trànsit es donaran entre l'una del migdia i les sis de la tarda. Els primers vehicles en no poder accedir a les carreteres per on passarà la mobilització seran els pesants de més de 300 kg. A dos quarts de tres, es tallarà l'accés a les vies interurbanes de tots els vehicles. La cadena passa per la N-II i per la N-340. El tall dels traçats urbans es farà a dos quarts de quatre, una hora i mitja abans de l'inici. Si per garantir la descongestió de la xarxa viària, en alguns instants, es requereix desviar el trànsit per ?l'AP-7 o per la C-32, la conselleria decidirà llavors si aixeca els peatges de les dues vies de pagament en punts concrets.

El Departament ha rebut la notificació que se celebraran 41 actes durant l'Onze de Setembre a banda de la Via Catalana. Alguns d'ells "no tenen res a veure amb la Diada", va matisar Espadaler. "Tots" han acceptat les recomanacions que ha fet la conselleria per motius de seguretat.

D'altra banda, el 12-O Moviment Cívic, plataforma a favor de la unitat d'Espanya i contrària a la independència de Catalunya, ha desconvocat la concentració per a la tarda de l'11 de setembre a la Sagrada Família, després que la Generalitat l'instés a modificar l'emplaçament de la manifestació.

Les recomanacions

El Departament d'Interior de la Generalitat ha inclòs entre els consells de seguretat per la Diada instruccions perquè les fotografies de l'acte surtin bé. Sota l'epígraf de "Recomanacions de seguretat per als participants de l'acte Via Catalana de l'Onze de Setembre", la conselleria d'Interior alerta del perill de causar incendis, de tenir precaució amb els menors, no deixar obstacles a les carreteres, evitar els conflictes personals i atendre les indicacions dels agents de policia. En el mateix document, el departament que dirigeix Ramon Espadaler (UDC) també explica "recomanacions per a l'execució de l'acte" com els desplaçaments fins al lloc designat o el lloc on s'han d'aparcar els vehicles dels participants.

És en aquest punt on el document de recomanacions difós pels Mossos d'Esquadra explica que "des de la vostra arribada al tram assignat, presteu atenció al personal de l'organització. A les 17.14h ha de començar la cadena humana". "També forma part de l'acte un reportatge fotogràfic de totes les persones participants. Per realitzar-lo és fonamental que seguiu les indicacions dels voluntaris de manera ràpida i atempta", afegeix el document del Departament d'Interior. Perquè les fotografies de la cadena surtin bé, la conselleria diu que "és molt important que la cadena se situï el màxim possible sobre la línia del voral del carril, sentit sud o encara més endins si el voral és practicable". "Això permetrà -agreguen les recomanacions oficials- augmentar la distància del fotògraf i per tant d'una sola vegada fotografiar més persones. Ja sigui en un àmbit urbà o interurbà hi ha d'haver uns 7 metres de distància entre el fotògraf i la cadena".

El document del departament d'Interior, que demana la col·laboració dels participants en la cadena, també adverteix que el retorn als domicilis serà progressiu i demana paciència si es produeixen embotellaments.