El Departament d´Ensenyament de la Generalitat realitzarà aquest curs auditories pedagògiques a 14 centres escolars d´educació primària gironins en els quals s´ha detectat que més d´un 30% dels alumnes han obtingut resultats baixos durant els últims cinc anys. La conselleria ja havia anunciat que duria a terme aquestes tasques de reforç durant el curs que s´inicia dijous, i ahir el director dels serveis territorials, Albert Bayot, va concretar que a les comarques gironines la mesura afectarà 14 centres, la majoria dels quals es troben en «zones desafavorides».

Bayot va explicar ahir que després d´un període d´avaluació que s´ha allargat durant els darrers cinc anys, el Departament ha pogut detectar els centres en els quals s´han obtingut resultats baixos reiteradament, que a partir d´aquest curs rebran assessorament per tal de capgirar la situació. Així, hi haurà inspectors que aniran a passar uns dies a les 14 escoles gironines (96 a tot Catalunya). Durant aquesta estada avaluaran diferents factors que es consideren que poden condicionar els resultats acadèmics de l´alumnat, com l´estabilitat de les plantilles, la distribució de les estones d´esbarjo, l´absentisme del professorat, les diferents possibilitats d´agrupament per edats o la implantació de l´hora complementària.

El director dels serveis territorials d´Ensenyament a Girona va explicar que les impressions que s´obtinguin d´aquestes auditories serviran per desenvolupar un pla d'actuació que marcarà el camí a seguir i les línies d´acció per millorar el rendiment dels alumnes. Tot i que no va voler detallar en quines zones concretes es trobaven els centres on es faran les auditories, Bayot va assenyalar que la majoria es troben en zones ­«desafavorides», fet al qual també es poden atribuir els mals resultats.

Més alumnes, més professors

El curs escolar començarà dijous vinent amb un nombre d´alumnes molt semblant al del 2012-2013 a les comarques gironines (1.138 més). En l´aspecte percentual, l´etapa en la qual més s´ha notat l´increment és a l´ensenyament postobligatori. Al batxillerat, per exemple, hi haurà un 3,23% més d´alumnes, i als cicles formatius de grau superior un 4,4%.

Tot i que la consellera d´Educació, Irene Rigau, va explicar divendres passat que hi haurà més alumnes per al mateix nombre de docents a Catalunya, a la demarcació gironina n´hi haurà 26 més. Albert Bayot va destacar ahir que aquest lleuger augment s´explica per l´elevat pes que tenen les escoles rurals en comparació amb la resta del territori català. En aquests casos, explicava, es requereixen més professors encara que els grups d´alumnes siguin reduïts.

El director dels serveis territorials a Girona també va celebrar ahir que hagi crescut en percentatge de grups amb ràtios de 25 alumnes o menys per professor a P3, i de 30 o menys a primer d´ESO. En aquest sentit, va remarcar que de P3 aquest curs hi haurà 373 grups a 278 centres, dels quals un 85,25% són de 25 alumnes o ­menys, prop d´un 10% més que el curs passat. Pel que fa a primer d´ESO, hi haurà 269 grups a 97 centres, dels quals un 89,59% seran de 30 alumnes o menys, gairebé un 12% més que l´any passat.

Aquest curs s´iniciarà amb cinc centres de nova construcció o que han fet obres d´ampliació. Els centres de nova construcció són l'escola Pericot de Girona, la Vila-roma de Palamós i la la Bòbila de les Preses. Els que han ampliat són la Salvador Espriu de Vidreres i el Sobrequés de Girona, on l´obra no s´acabarà fins passat Nadal.