Un acord d'última hora va permetre ahir que els dos acusats d'intentar matar un home a Lloret a cops de falç, la nit del 13 de setembre de 2008, només hagin de pagar una multa de 720 euros cadascú i una indemnització de 2.413,5 euros. Al final, la falç només va existir per segar la condemna ben arran i estalviar-se els vuit anys de presó que demanava inicialment el minsteri fiscal en acusar-los d'una temptativa d'homicidi.

La defensa -representada pel lletrat Narcís Badosa- va aprofitar l'existència de contradiccions entre els testimonis que havien declarat en fase d'instrucció, l'informe forense que descartava que les lesions de la víctima fossin produïdes per una falç i la pèrdua del reportatge fotogràfic que havien realitzat els Mossos d'Esquadra per tal de negociar un pacte amb la fiscal i estalviar-se un judici en el qual mancaven les principals proves de càrrec contra els seus clients.

L'acord tenia condicions: els dos processats -Francisco López García i Jesús Zamora Fernández- havien d'admetre haver participat en una baralla multitudinària però sense utilitzar armes i havien d'indemnitzar la víctima per les lesions que va patir. Van acceptar d'immediat. D'aquesta manera, la fiscal tenia marge per modificar les conclusions i convertir el delicte de temptativa d'homici en una renyina tumultuosa amb instrument perillós -penat amb entre tres mesos o un any de presó o una multa d'entre quatre i 24 mesos- i sol·licitar una pena gairebé mínima aprofitant l'existència de dos atenuants: reparació del dany i dilacions indegudes. El primer perquè els processats van entregar com a indemnització els diners que un d'ells va dipositar com a fiança i el segon perquè el cas ha arribat a judici cinc anys després d'haver tingut lloc els fets. Tenint en compte que la instrucció del procediment havia durat tan sols tres dies, les dilacions quedaven sobrerament acreditades.

En la vista d'ahir, els dos processats van admetre la participació en una baralla multitudinària a la plaça Pere Torrent de Lloret però van negar haver utilitzat armes. Ni la falç, ni l'aixada ni el ganivet de tallar pernil que va confiscar la policia eren seus i, per tant, podien ser de qualsevol altre.