El Departament de Salut va xifrar ahir en un 7,74% el seguiment de la vaga dels treballadors del sector de les ambulàncies a tot Catalunya i un 3,23% a Girona, una quantitat molt més baixa que la que van oferir els diferents sindicats que han convocat els quatre dies de protesta. Mentre que alguns parlaven de percentatges de prop del 90%, d'altres mostraven satisfacció pel desenvolupament de la primera jornada de vaga i també remarcaven que les xifres ofertes per Salut tenen alguns condicionants.

El portaveu de CCOO a Catalunya, Jordi Venanci, va subratllar ahir que el percentatge del Departament fa referència al total de 4.800 empleats sense aclarir que 1.800 d'aquests no poden fer vaga perquè formen part dels serveis mínims decretats. "Un 10%", a més, està "de vacances". Per contra, el sindicalista va assegurar que el "90%" de serveis previstos, que no eren "diàlisis o quimioteràpies", no es van dur a terme. Segons CCOO, el 95% dels treballadors no afectats pels serveis mínims van secundar la vaga, amb un seguiment del 100% a Barcelona, Lleida i Tarragona i d'un 80% a Girona.

Des del sindicat UGT no es van voler mullar ahir a l'hora de donar xifres concretes, i van preferir deixar la comptabilització del seguiment per avui o demà. Tot i això, un dels seus representants, David García, va titllar la jornada de "positiva" tot i que va explicar que hi va haver calma, sobretot perquè les empreses havien donat feina als treballadors que no havien de fer serveis mínims.

Per la seva banda, la Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC) va xifrar en un 90% la participació en la primera jornada de vaga convocada en el transport sanitari, que durarà fins dijous.

Segons el Responsable d'ambulàncies d'USOC, Fernando Miguélez, a les províncies de Barcelona, Tarragona i Lleida només es van realitzar serveis mínims, mentre que a la demarcació de Girona el percentatge d'actuacions que van ser serveis mínims va ser d'entre un 85 i 90%.

Més de 1.000 treballadors del sector de tota Catalunya es van quedar ahir a casa, segons el sindicat, el màxim possible sense comptar amb aquells que eren necessaris per als serveis mínims. Miguélez va destacar que "cap empresa del sector té pèrdues i, la patronal vol que l'esforç de les retallades que la Generalitat imposa al transport sanitari el paguin només els treballadors". El representant sindical també va destacar les retallades que han patit. "Els 4.800 professionals del sector portem una rebaixa de sous acumulada del 20% en els darrers dos anys".

Jornada "sense incidents"

Des de la conselleria de Salut van explicar que la jornada es va celebrar "sense incidents" i que es van complir tots els serveis mínims decretats, com eren els ???d'he-modiàlisi, oncologia i d'urgència.

Els conductors del transport sanitari van començar ahir una vaga de quatre dies per protestar contra la reducció d'un 9,2% a les nòmines. Una mesura que, des del seu punt de vista, és il·legal perquè no està inclosa a les clàusules dels contractes de concessió pública.

Després que la patronal anunciés la rebaixa salarial el mes de juliol, l'absència d'entesa entre les parts ha desembocat en una vaga que començava ahir i s'allargarà fins dijous.

El Govern ha determinat que els serveis mínims per la vaga d'ambulàncies dels dies 9, 10, 11 i 12 de setembre han de garantir el transport en els casos d'urgència, tant accidents com trasllats intrahospitalaris, a més de per a aquells pacients que requereixin serveis d'hemodiàlisi o oncologia.