El Govern supedita l'ampliació de la depuradora de la Bisbal d'Empordà al fet que hi hagi diners per fer-ho. En resposta a una pregunta parlamentària del grup d'ICV-EUiA, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, detalla que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) té previst ampliar la depuradora i desdoblar el col·lector en alta però no ho podrà fer fins que hi hagi disponibilitat pressupostària. El conseller detalla que la depuradora actual, després de l'ampliació feta l'any 2003, està dissenyada per tractar un cabal de 5.500 metes cúbics i una càrrega de 29.792 habitants. L'ACA admet que l'aigua del tram final del riu Daró "incompleix" els objectius biològics de qualitat.

"L'ACA és coneixedora que el sistema de sanejament de la Bisbal d'Empordà pateix l'entrada d'aigües blanques (provinents de la pluja o de fonts), per aquest motiu ha planificat l'actuació ampliació de l'EDAR de la Bisbal d'Empordà i desdoblament del col·lector en alta, per tal d'evitar l'entrada d'aigües blanques", especifica el conseller en la resposta per escrit que afegeix que aquesta actuació "es programarà en el moment que la disponibilitat pressupostària ho permeti".

Segons detalla la conselleria, l'EDAR de la Bisbal d'Empordà stà dissenyada per tractar un cabal de 5.500 metres cúbics. El conseller recorda que el disseny i construcció dels sistemes de sanejament es dimensionen per poder depurar les aigües residuals que li arriben, entre les quals també hi ha una part d'aigües blanques, sovint barrejada amb la resta d'aigües residuals amb destí a la depuradora. A més, afegeix que el municipi "també ha de procurar que la seva xarxa de sanejament estigui en condicions i permeti la recollida separativa de les aigües blanques".

En tot cas, Vila especifica que l'ACA "no ha detectat cap incompliment" en l'efluent de les aigües residuals tractades procedent de la depuradora. "Compleix la normativa", detalla.

Pel que fa al tram final del riu Daró, l'ACA disposa d'un punt de control qualitatiu de la seva massa d'aigua, al terme municipal de Gualta. Els resultats dels controls realitzats per l'Agència Catalana de l'Aigua constaten que aquesta massa d'aigua compleix els objectius fisicoquímics establerts al Pla de Gestió del districte de conca fluvial de Catalunya, encara que incompleix els objectius biològics.

L'ACA, especifica Santi Vila, està analitzant els factors que provoquen la situació d'incompliment biològic dels objectius de qualitat i considera que podrien ser de caràcter hidromorfològic, però en tot cas, fruit de la combinació de diferents factors de difícil diagnòstic.

L'ACA disposarà dels resultats d'aquesta anàlisi a través del proper Programa de seguiment i control 2013-2018, que permetrà investigar les causes de la pressió sobre aquesta massa d'aigua i definir la manera de corregir-la. "A hores d'ara, no es pot afirmar que l'esmentada massa d'aigua estigui afectada pels abocaments d'aigües residuals urbanes", conclou el conseller per escrit.

D'altra banda, el conseller ha recordat que l'Agència Catalana de l'Aigua, en l'exercici de les seves competències, realitza tasques de vigilància per detectar els abocaments que puguin afectar les aigües superficials i subterrànies.

El Govern especifica que des de l'any 2003 fins l'actualitat, l'ACA ha tramitat un total de 74 expedients (sancionadors, requeriments o actuacions prèvies), iniciats arran de denúncies o fruit de la seva activitat inspectora, per abocaments d'aigües residuals a la conca del riu Daró. Onze d'aquests 74 expedients tramitats, corresponien a infraccions procedents d'incompliments dels municipis o nuclis de població, mentre que 63 van ser incompliments de particulars o empreses.