L'Ajuntament de Tossa va desestimar en el plenari del dijous un recurs de reposició de la propietat dels terrenys del Camí de Marina que, entre altres coses, reclama una indemnització de més de 9 milions d'euros per no permetre'ls construir deu xalets de luxe en el sector, que és proper a Es Codolar. Concretament, la propietat reclama 9.428.392,67 euros com a danys i perjudicis per anul·lar les obres ja iniciades, per les despeses d'advocats i les derivades de l'adquisició de la finca, i pel lucre cessant (no haver pogut explotar les edificacions), segons van informar fonts municipals.

Els fets es remunten a l'any 2002, quan l'Estudi de Detall del Camí de Marina va ser aprovat i, mesos després, l'equip de govern de CiU i AET va donar llicència d'obres per construir els deu xalets. A finals del 2003, però, i com a conseqüència de la tramitació del Programa d'Actuació Urbanística de Tossa, es van detectar discrepàncies entre el Pla General i l'Estudi de Detall aprovat. Per aquest motiu, a mitjan 2004, es va iniciar l'anul·lació de l'Estudi de Detall i de la llicència d'obres. L'expedient es va enviar a la Comissió Jurídica Assessora. La propietat dels terrenys, però, va plantejar problemes formals a l'expedient, que van ser estimats a 10 de desembre de 2004. Però l'expedient ja s'havia enviat. La Comissió Jurídida Assessora, a 2 de desembre de 2004, ja havia informat favorablement a declarar la nul·litat de l'Estudi de Detall i de la llicència d'obres. I a principis de 2005, l'Ajuntament ho va fer.

Contra aquell acord, la propietat va interposar un contenciós, però el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va reconèixer la legalitat de l'acord del consistori i va desestimar el contenciós. La propietat va presentar llavors recurs de cassació davant del Tribunal Suprem, el qual, en data 21 de novembre de 2012, va anul·lar la sentència del TSJC per considerar que l'Ajuntament hauria d'haver demanat el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora en el moment que els problemes formals a l'expedient plantejats per la propietat van ser estimats.

Així, l'Ajuntament, en execució de la sentència del Tribunal Suprem, va iniciar l'expedient amb una nova sol·licitud de dictamen de la Comissió Jurídica Assessora. La Comissió va donar novament la raó a l'Ajuntament en el seu dictamen de 13 de maig de 2013 i, el passat 11 de juliol de 2013, l'Ajuntament va poder aprovar finalment l'anul·lació de l'Estudi de Detall i de la llicència d'obres.

En resum, aquesta anul·lació ja s'havia fet fa anys, però el Tribunal Suprem va sentenciar que s'havia fet amb errors de forma i calia repetir-ho.

Contra l'acord de l'Ajuntament d'11 de juliol de 2013, la propietat va presentar un recurs de reposició, que és el que l'Ajuntament va desestimar dijous, van explicar les fonts municipals.

L'Ajuntament va argumentar que no hi pot haver indemnització per anul·lar les obres ja iniciades perquè, quan es van realitzar, el titular de la llicència coneixia la situació jurídica de la mateixa i de l'Estudi de Detall; que no hi pot haver indemnització per les despeses d'advocats i les derivades de l'adquisició de la finca perquè són despeses pròpies d'una decisió empresarial i del risc que l'acompanya; i que no hi pot haver indemnització pel lucre cessant perquè, quan la propietat va adquirir la llicència, coneixien la situació jurídica d'aquesta i la impossibilitat d'edificar.

La piscina, més endavant

D'altra banda, al ple del dijous, el govern també volia votar el plec de condicions per contractar la nova gestió de la piscina municipal coberta. La novetat és que la modalitat de gestió no és la de concessió, sinó de gestió interessada. Finalment, però, no es va votar perquè el govern vol parlar abans del tema amb el grup de l'oposició, Convergència i Unió. La portaveu de CiU, Imma Colom, no comparteix però el model de gestió de la piscina, segons va manifestar ahir. I va concretar que consisteix en repartir els beneficis de la gestió entre l'Ajuntament i l'adjudicatari.