Unes 50 persones han acampat amb una quinzena de tendes davant de l'Hospital de Blanes, a la Selva, per criticar les retallades del Govern en sanitat, la pèrdua del conveni col·lectiu i la reordenació territorial que preveu traslladar el servei de cirurgia de l'Hospital de Blanes cap al de Calella i portar la secció de traumatologia cap a les instal·lacions gironines. Els manifestants també denuncien que l'Hospital de Blanes té previst dedicar com a mínim quatre habitacions només per a usuaris de mútues sanitàries. "S'està privatitzant la sanitat, ara ja no és universal i per a tothom", denuncia el portaveu del comitè d'empresa de l'hospital, Edgar Felip. Demà faran una xoriçada reivindicativa.

L'Hospital de Blanes pertany al Consorci de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) que també gestiona l'hospital de Calella. Segons han explicat els membres del comitè d'empresa del centre hospitalari gironí, el Consorci prepara una reordenació que suposarà centralitzar el servei de cirurgia general a l'hospital de Calella i el de traumatologia i cirurgia ortopèdia al de Blanes. Aquestes mesures s'inclouen en el pla de Reordenació Assistencial Territorial (RAT) promogut pel govern per tal d'estalviar recursos econòmics unificant serveis i, segons el comitè d'empresa, serien una realitat a partir de la propera primavera.

Aquest no és el primer cas de reordenació que afecta l'hospital gironí. L'any 2011 el centre de Blanes ja van perdre el servei de ginecologia i obstetrícia que va passar a l'hospital de Calella. Davant d'aquests canvis, unes 200 persones s'han mobilitzat aquest diumenge a la nit per criticar les retallades en sanitat i els canvis que afectaran els pacients i ciutadans que viuen a la zona. Des del comitè d'empresa - l'entitat que ha organitzat les mobilitzacions- denuncien que el fet de concentrar les operacions de traumatologia a Blanes farà que els pacients programats per aquest tipus d'intervencions ocupin més llits de l'hospital i n'hi haurà menys per als pacients de medicina interna o urgències.

"Hi haurà menys llits i, a més, el centre preveu dedicar com a mínim quatre habitacions als pacients de mútues, els de sanitat pública no podran accedir-hi", ha assegurat Felip. "Això és retallar i privatitzar la sanitat, un servei que fins ara havia estat universal i per a tothom, ara es demostra que no és tant universal", ha valorat. "Hem estat unes 200 persones reunides però serem una cinquantena que passarem la nit en les tendes, és una forma pacífica de reivindicar els nostres drets", ha assegurat el portaveu del comitè d'empresa. Demà, els participants faran una xoriçada ironitzant sobre "la quantitat de lladres i xoriços" que existeixen en el sector sanitari.

"A mi m'agradaria que si pateixo una apendicitis m'operin en el meu poble i no tenir que traslladar-me i crear més problemes", ha assenyalat. Entre Blanes i Calella hi ha una distància d'un setze quilòmetres. "El centre busca la forma més ràpida d'aconseguir finançament però això no hauria d'afectar i perjudicar els pacients", ha insistit.

Segons Felip, l'acampada només durarà aquesta nit de diumenge a dilluns tot i que continuaran fent mobilitzacions. De moment, el proper dimarts 17 de setembre tornaran a portar les serves carmanyoles i faran un dinar reivindicatiu davant de l'hospital de Blanes. "De manera oficial encara no sabem res però ens ho han explicat durant els torns i l'empresa ja ens ha avisat d'aquests canvis i cal aturar-los", ha conclòs.