Tot sembla indicar que l'any vinent no es construirà cap parc eòlic a Catalunya, ni els que ja estan autoritzats ni els vinculats a les anomenades Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDP) aprovades el 2010 per la Generalitat. Així ho assegura EolicCat, associació d'empreses vinculades al sector eòlic català, sense oblidar que la Generalitat, atenent els recursos presentats per ecologistes i ajuntaments, ha paralitzat la possibilitat de construir el que podria ser el segon parc amb més capacitat de generació d'energia eòlica de Catalunya: el plantejat dins la ZDP de l'Alt Empordà.

El juny del 2010, la Generalitat va aprovar l'establiment de set zones prioritàries per a la instal·lació de parcs eòlics. La mesura no es va veure amb bons ulls a l'Alt Empordà i tant entitats ecologistes com ajuntaments la van recórrer al·legant que es tractava d'una mesura altament lesiva per al paisatge i presa sense tenir en compte les particularitats de la zona, molt propera a la serra de l'Albera. Atenent el recurs, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va acordar la suspensió cautelar de l'anomenada ZDP I Alt Empordà.

El 2012, després del foc que va afectar la comarca, les plataformes ecologistes i els alcaldes de la zona es van tornar a oposar a la presència de parcs eòlics. En aquest cas ho van fer amb nous arguments i emparant-se en la llei de monts, la qual prohibeix que els terrenys cremats canviïn l'ús del sòl durant els 30 anys posteriors a l'incendi. Municipis i associacions van denunciar que el perímetre de la ZDP projectat en el pla eòlic del 2010 coincidia gairebé del tot amb la zona cremada.

Davant d'aquest escenari, el Departament de Territori i Sostenibilitat va anunciar el passat mes d'octubre que la ZDP I Alt Empordà haurà de ser "objecte d'una resolució ambiental individualitzada amb la presentació prèvia d'una memòria ambiental específica". D'aquesta manera, quedava paralitzada tota possibilitat de construir parcs eòlics a la zona de la serra de l'Albera i voltants.

Els recursos presentats el 2010 pels alcaldes dels municipis afectats van anar acompanyats d'una proposta alternativa on s'esmentaven 13 àmbits propers al corredor de l'AP-7 i del TGV amb capacitat de generar una potència d'entre 195 o 265 megawatts (MW). La ZDP I Alt Empordà aprovada pel Govern tripartit preveia generar 180 MW. La idea era que aquesta alta capacitat permetés abastir la xarxa a través de la subestació de Santa Llogaia.

L'escenari català

Miquel Cabré, director d'estratègia i desenvolupament de negoci d'Alstom Wind, veu "francament difícil" que l'any que ve es construeixi algun parc eòlic a Catalunya. El 2013 només s'ha acabat un parc eòlic de 9 MW a la serra de Vilobí, en els termes municipals de Fulleda i Tarrés (les Garrigues) i no està previst que es faci res més enguany. EolicCat dóna la culpa d'aquesta "incertesa" que afecta el sector a la reforma energètica elaborada pel Govern espanyol, que ha suprimit els incentius a les futures plantes de renovables i ha retallat la retribució a les instal·lacions existents, entre elles, als parcs eòlics.

"El Govern ha destruït qualsevol indici de confiança jurídica amb una reforma energètica que s'ha enfocat molt malament", lamenta Cabré, que recorda que les inversions en parcs eòlics es planegen a molt llarg termini i avisa que "el dany" al sector de les renovables "ja està fet". "Les regles del joc encara no estan sobre la taula i tampoc està clar quan es coneixeran, per la qual cosa és inviable invertir si el marc retributiu no s'aclareix", sentencia.

Actualment, Catalunya té en operació un total de 43 parcs eòlics que sumen una capacitat instal·lada de 1.272,32 MW. Encara que actualment hi ha projectes autoritzats o en tramitació que sumen 2.116 MW, la patronal eòlica sosté que no es construirà cap parc ni aquest any ni el pròxim.

Aquests 2.116 MW es divideixen en tres blocs: els ja autoritzats (644,60 MW), els que estan en tramitació (704,15 MW) i els vinculats a les Zones de Desenvolupament Prioritari (768 MW comptant els 180 previstos per la zona de l'Alt Empordà).

Així doncs, Catalunya s'enfronta a una situació d'"incertesa" que afectarà "el teixit industrial, la capacitat d'innovació del sector" i també les zones rurals que es beneficien econòmicament de la presència d'un parc eòlic, creu Cabré. De fet, el president d'EolicCat considera difícil que Catalunya pugui assolir l'objectiu, inclòs en el pla de l'energia elaborat per la Generalitat, d'arribar als 5.153,6 MW d'energia eòlica l'any 2020.