El Govern va aprovar recentment simplificar els procediments administratius relacionats amb l'autorització sanitària dels establiments d'òptica i de les seccions d'òptica de les oficines de farmàcia, amb la finalitat de facilitar l'obertura i funcionament de nous establiments, així com la implementació de modificacions en els ja autoritzats.

La modificació s'emmarca en el pla per a la implantació de la Finestreta Única Empresarial (FUE) de la Generalitat de Catalunya, que té per objectiu impulsar la millora i la simplificació dels tràmits que afecten l'activitat empresarial.

Els canvis que s'han introduït en el Decret 126/2003 comporten la supressió de l'autorització prèvia del projecte de creació, modificació o trasllat de l'establiment, segons correspongui.

En suprimir aquesta autorització prèvia, s'ha estimat que el termini per obrir un nou establiment d'òptica, ja sigui nou o per trasllat d'un d'existent, es podrà reduir, com a mínim, en dos mesos, i per tant es podrà posar en funcionament poques setmanes després d'haver presentat la sol·licitud corresponent.

També s'ha reduït de manera molt significativa el nombre de documents que s'han d'adjuntar a les sol·licituds, que, en part, s'han substituït per declaracions responsables integrades en els mateixos formularis de sol·licitud. Així, en el cas de l'autorització d'obertura d'un nou establiment, s'ha passat d'haver de presentar catorze documents a només dos. Aquestes modificacions suposaran un estalvi econòmic per al sector d'uns 200.000 euros anuals.

A Catalunya, hi ha autoritzats 1.380 establiments d'òptica distribuïts arreu del territori, al capdavant dels quals hi exerceix un diplomat/ada en òptica i optometria i que és el seu responsable sanitari, la qual cosa garanteix la salut ocular dels ciutadans que requereixin la correcció de la seva agudesa visual, ja sigui mitjançant ulleres o lents de contacte graduades i adaptades a les seves necessitats.