El grup inversor de Dubai ha fet la primera injecció de capital per remodelar totalment les instal·lacions de l'aeròdrom Skydive d'Empuriabrava. De moment, s'ha reformat la part d'accés al centre i la previsió és que les obres s'allarguin fins a finals de 2015. La voluntat és fer un rentat de cara a aquest equipament contruint tres nous hangars, entre d'altres i d'aquesta manera convertir-lo en un referent mundial en el paracaigudisme d'elit. La compra es va anunciar a finals de 2012 i ara s'ha materialitzat liderada pel príncep, Hamdan bin Mohammed Al Maktoum, un gran aficionat a aquest esport i que acumula més de 2.000 salts. El primer esdeveniment que organitzarà la nova direcció del centre és l'Skydive European Challenge, que agruparà les primeres espases del paracaigudisme mundial per intentar superar dos rècords en la modalitat de salts en caiguda lliure.

El centre funciona des de fa 27 anys i l'operació que es va iniciar a finals de l'any passat consisteix en un canvi d'accionariat, tot i que la gestió continurà en mans dels anterior propietaris. De moment, s'ha fet una primera actuació als accessos amb diners del grup inversor i la resta d'aportacions aniran arribant, segons el director general del centre Jaume Comas, mentre vagin avançant les obres. La inversió total, però, no es farà pública fins que s'hagi tancat i acabat de redactar el projecte. De moment, la previsió és desmuntar l'actual hangar i construir-ne tres de nous -de 1.500 m2 cadascun-, ampliar i remodelar la zona d'aparcament, construir noves instal·lacions d'oci -com ara pistes de futbol, vòlei, piscina o una aula per fer-hi classes.

L'objectiu: fer un "rentat de cara" al prestigiós centre. "Volem fer que les famílies que hi vinguin es puguin quedar a passar el dia aquí i puguin fer-hi de tot", diu Comas. Amb aquestes actuacions, els responsables del centre asseguren que pot convertir-se en un referent mundial al sector. I és que, actualment, el centre d'Empuriabrava ja és líder a Europa però encara té un competidor a Arizona, als Estats Units. Allà, la mitjana anual és de 120.000 salts mentre que a Empuriabrava s'arriba als 100.000. Amb la inversió del grup de Dubai, s'espera poder arribar als 150.000 salts anuals i superar així el centre americà.

L'equipament té una cinquantena de persones en plantilla, que al pic de l'estiu poden enfilar-se fins a les setanta. Amb les obres per remodelar i ampliar-lo, el director general calcula que podran generar una vintena més de llocs de treball.

Reclam turístic per a la zona

L'impuls que es donarà al centre, diuen, portarà saltadors d'arreu del món i això es traduirà en pernoctacions a la zona. L'alcalde de Castelló, Xavier Sanllehí (CiU), assegura que aquesta activitat, que es fa durant tot l'any, permet desestacionalitzar la temporada turística.

El batlle va recordar, a més, que a tocar d'aquestes instal·lacions hi ha les del túnel del vent i que aquest conjunt "complementa l'oferta turística". El director general d'Esports, Ivan Tibau, per la seva banda, també va celebrar la compra per part del grup estranger i va defensar que Catalunya és "terra d'acollida".

El grup inversor, Skydive Dubai, ja té dos centres semblants per a aquesta pràctica als Emirats Àrabs.