L'encàrrec i l'intent fracassat d'assassinar a trets un forense de Blanes el 4 d'octubre de 2009 va acabar ahir amb un pacte entre les parts aconseguit in extremis. L'acusació particular no es va poder oposar perquè ni tan sols havia qualificat els fets -veure peça adjunta- i va haver de celebrar la vista a remolc de la fiscal. L'acord va permetre que Alicia Pagan reconegués al tribunal de la secció tercera de l'Audiència Provincial que havia ordit un pla per assassinar el seu marit i havia encomanat la missió a tres sicaris -Edwin José Cabra, Juan Carlos Hernández àlies "el Humilde" i Luís María Santos- els quals, al seu torn, van admetre els fets.

Declarar-se culpables va permetre que la fiscal rebaixés les peticions de pena per tal que les defenses -Benet Salellas, Nicolau Canela i Marisa Fernández- s'hi adherissin. La inductora de l'intent d'assassinat, Alicia Pagan, va veure com els 14 anys i 29 dies de presó quedaven en 8,5 anys gràcies també a l'atenuant de col·laboració amb la justícia. Els altres tres acusats van ser condemnats a 7,5 anys de presó i no a 12, com demanava inicialment la fiscal. Als quatre processats se'ls imposa la prohibició d'apropar-se a menys de 1.000 metres del forense durant el temps de la condemna i els 10 anys posteriors al compliment d'aquesta.

El relat dels fets

El pacte dóna per vàlid l'escrit d'acusació inicial de la fiscal on s'exposa que a mitjans de juliol de 2009 Alicia Pagan, esposa del forense Ernesto González Riscos, va ordir un pla per matar el seu marit. Per al cas, va contactar amb Juan Carlos Hernández qui es va encarregar de buscar una persona disposada a fer-ho: Edwin José Caba.

Durant els mesos d'agost i setembre els tres processas es van reunir de forma freqüent i Edwin José Caba va incorporar al pla una quarta persona -Luis María Santos- que, a partir d'aquell moment, quedava designat com l'encarregat de tirotejar el metge. La data fixada era el 4 d'octubre de 2009 però a última hora es va haver de posposar el pla durant quatre dies.

La nit del 8 d'octubre, Alicia Pagan va mentir al seu marit per convèncer-lo que l'havia d'acompanyar a tancar un negoci amb Edwin José Caba que tenia a veure amb les samarretes qeu ella dissenyava. La dona li havia dit que tenia una reunió a Sant Pere del Bosc però havien de passar primer a buscar el "soci" a Ràdio Marina, on havien acordat trobar-se.

Edwin José Caba no es trobava sol, l'acompanyava Luis María Santos. Després de les presentacions formals, com si s'acabessin de conèixer, ambdós van pujar al seient posterior del vehicle i tots quatre van anar en direcció Sant Pere del Bosc. Allà, amb el cotxe aturat, Luis María Santos va treure's la pistola i va encanonar el metge forense per la nuca i li va etzivar dos trets. Immediatament, tots van baixar del cotxe i el pistoler va tornar a disparar de nou dues vegades al cap de la víctima. Ho va intentar una cinquena i no se'n va sortir, així que va agafar una pedra i li va començar a colpejar el crani fins que el doctor va fer-se el mort.

Després de cinc trets i un bany de pedregades els dos sicaris i l'esposa del doctor van marxar del lloc amb el cotxe de Juan Carlos Hernández, que els estava esperant per facilitar-los la fugida. La víctima, malferida amb quatre bales incrustades al crani, va tenir prou esma com per tornar a enfilar-se al seu vehicle i anar a la comissaria a denunciar els fets.

Obstrucció a la justícia

No és habitual deixar plantat un sicari el dia del seu judici en el qual es juga una condemna de 12 anys de presó. L'advocat Jaume Pararols ho ha fet. Ahir no va tenir miraments per evitar comparèixer a l'Audiència Provincial al·legant que tenia un judici de faltes per una alcoholèmia als jutjats de La Bisbal d'Empordà. El lletrat va deixar indefens el seu client -Luis María Santos-, que ha estat quatre anys en presó preventiva, ni tampoc deixar la vista oral al límit de la suspensió.

L'actuació de l'advocat defensor va ser deshonesta fins i tot amb el mateix tribunal i el jutge instructor de la causa ja que va arribar a al·legar que si ahir no es presentava també es devia al fet que no havia tingut accés al sumari. Una excusa del tot inversemblant tenint en compte que ell mateix va qualificar els fets en el seu escrit de defensa.

La presidenta del tribunal, Fátima Ramírez Souto, va interpretar l'actuació de l'advocat com un acte de renúncia i va sol·licitar al jutjat d'instrucció que obri diligències en contra seva per investigar si ha comés un delicte d'obstrucció a la justícia. La decisió de la magistrada és ponderada ja que el senyalament del judici feia temps que es coneixia i, a més, es tracta d'una causa amb quatre presos que, en menys d'un mes, comencarien a quedar en llibertat en esgotar-se el temps màxim de presó provisional.

El tribunal enviarà una queixa a l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Girona perquè decideixi si aplicarà algun tipus de mesura disciplinària a Pararols.

La situació generada va obligar a Luís María Santos a designar un nou advocat entre els tres defensors que sí van comparèixer a la vista. Es va decantar per Benet Salellas i d'aquesta manera, assistit amb garanties, tal com preveu la llei, es va poder formalitzar el pacte i evitar la suspensió del judici.

El tribunal ja havia buscat una nova data de celebració per d'aquí dues setmanes doncs dilatar-ho gaire més suposava arriscar-se a que dos dels quatre processats quedessin en llibertat en esgotar el quatre anys de presó provisional.

A excepció de la dona del forense, els altres tres processats ja han complert més de la meitat de la seva condemna, ja que el temps que han estat privats de llibertat els hi computa com a temps de reclusió. Tanmateix, encara estan lluny d'assolir beneficis penitenciaris.