Primer va ser una imatge fosca que omplia la pantalla principal del web municipal de l'Ajuntament de Figueres (www.figueres.cat). Ara, un contundent missatge: "Hola, la seguridad sigue siendo una mierda". Aquesta és la tercera vegada -oficialment coneguda- que un "hacker" informàtic pirateja aquest portal. Fonts municipals asseguren que es tracta de la mateixa persona, que ja ha estat identificada i que es presentarà denúncia policial per evitar que els fets es tornin a repetir. El dijous es va detectar el problema, es va arreglar però divendres a la tarda tornava a estar igual. La previsió era que ahir es restablís el servei amb normalitat després d'estar inoperatiu durant tot el cap de setmana però al matí el web encara funcionava amb problemes.

El portal municipal va viure aquesta situació per primera vegada a principis de maig. Aleshores, hi apareixia un missatge que deixava clar el problema:"Hackejat" i una pantalla negre on apareixia un estrany personatge. Però no només això. També s'hi podia escoltar un rap sota el títol "Políticos de mierda". Era la segona vegada en els últims dies que això passava i, aleshores igual que ara, sabien qui era l'autor dels fets. I és que el "pirata" es va posar en contacte amb l'Ajuntament en dues ocasions a través d'un missatge privat al Facebook assegurant que l'actuació responia a la voluntat de demostrar que el web municipal tenia molt poca seguretat. En aquella ocasió, l'equip de govern es va posar en contacte amb el departament encarregat de delictes informàtics de la Generalitat però, com que la situació s'ha tornat a repetir, han decidit que aquest cop denunciaran els fets. I és que tot i que aquesta vegada el "hacker" no s'ha posat en contacte amb ells a través de cap missatge, tampoc se n'ha amagat.

L'autor que no se n'amaga

De fet, des de l'Ajuntament asseguren que, tot i no voler revelar la identitat de l'autor, "ell mateix es vanagloriava de la seva actuació a les xarxes socials". El pirata no només va actuar al web sinó que també va provocar problemes a la pàgina de Facebook i, segons fonts municipals, ha actuat simultàniament en d'altres webs d'empreses.

El portaveu del PSC, Pere Casellas, apuntava aquest cap de setmana a les xarxes socials que el seu grup demanarà explicacions pels problemes seguretat que pateix el portal. L'Ajuntament treballava ahir per intentar restablir el servei i la voluntat era que al llarg del dia pogués tornar a funcionar amb normalitat. "Es tracta temps perquè s'ha de tornar a carregar tota la informació que hi ha", expliquen. Per això, durant moltes hores alguns dels links on hi ha informació de la ciutat no funcionaven ni es carregaven correctament.

La notícia va córrer divendres al vespre com la pólvora per les xarxes socials on tothom preguntava si havia tornat a passar el mateix que feia uns mesos.