El Congrés dels Diputats va aprovar dimarts a la nit una proposició no de llei de CiU perquè els ens locals amb superàvit pressupostari i romanents de tresoreria, i que a més no superin els límits de deute, puguin destinar aquests fons a inversions o plans d'ocupació per reactivar l'economia. La proposta va rebre el vot favorable de 305 diputats i només un vot en contra.

El text acordat insta el Govern central a que en el termini més breu possible impulsi regles per a l' aplicació de l'article 32 de la Llei d'Estabilitat Pressupostària en quant als ajuntaments amb superàvit. D'aquesta manera, aquells ens locals que disposin de superàvit pressupostari i excedents de tresoreria podran invertir l'import de menor quantia sense que això, en tot cas, doni lloc a dèficit al tancament de l'exercici. Els ens locals que vulguin acollir-se a aquesta possibilitat en tot cas hauran de cancel·lar amb caràcter previ "les obligacions que tinguin pendents de reconèixer en els pressupostos".

En l'exposició de motius de la proposició no de llei, el diputat de CiU per Girona, Carles Páramo, va assegurar que les administracions locals amb un baix nivell d'endeutament i que compleixen les seves obligacions amb els proveïdors no haurien de ser "castigades" i per contra podrien contribuir a la recuperació econòmica i la creació d'ocupació.

Per a Carles Páramo, la Llei d'Estabilitat Pressupostària es va aprovar amb urgència i per culpa de les "presses" en la seva tramitació es va atorgar una mateixa normativa a les entitats locals sanejades ia les altament endeutades. El mateix diputat per Girona va recordar que en els últims anys la majoria dels ajuntaments i la resta d'institucions de l'àmbit local tenen romanents positius, que demostra la sostenibilitat d'aquesta estructura econòmica.

Reactivar l'economia

Per això, CiU creu necessari que aquests romanents de tresoreria es puguin destinar a finançar polítiques locals de reactivació econòmica, plans d'ocupació per a persones aturades, reposició de places vacants en les plantilles i el compliment dels pactes laborals pel que fa als salaris dels treballadors municipals.

En el debat de la iniciativa, la diputada del PP Rosa Maria Romero ha donat suport a la proposta i ha subratllat l'esforç desplegat per l'actual Govern per millorar el finançament dels ajuntaments, mitjançant mesures com el pla de pagament a proveïdors.

Per la seva banda, el diputat del PSOE Joan Rangel ha expressat el seu desig que la pròxima reforma local acabi amb les "contínues amenaces" cap als ajuntaments i destini prou recursos econòmics perquè puguin prestar uns serveis públics de qualitat als ciutadans.