La vicepresidenta del Govern i consellera de Governació, Joana Ortega, va anunciar ahir que la Generalitat assumeix el compromís de liquidar la totalitat del seu deute amb els ajuntaments abans que finalitzi l'any, i en els pròxims dies començarà a traspassar un terç dels diners degut.

Ortega va fer públic el compromís en el transcurs de l'acte d'elecció de l'alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, com nou president del Consell de Governs Locals, i va precisar que els 600 milions d'euros que la Generalitat deu als ajuntaments serà liquidat sobretot amb recursos procedents del Fons estatal de Liquiditat Autonòmic (FLA).

En els pròxims dies, la Generalitat traspassarà ja a la majoria d'ajuntaments (619) "com a mínim un terç dels imports pendents", mentre que entre novembre i desembre "prioritzarà el pagament de la resta de diners que quedi fora del mecanisme estatal de pagament a proveïdors".

La vicepresidenta del Govern va demanar, de tota manera, al Govern central que "no condicioni" la distribució dels recursos del FLA a fi que la Generalitat pugui assignar-los de la forma que més convingui a les necessitats de les institucions catalanes.

Tan sols en dotze dels 221 municipis de la demarcació de Girona, entre els quals tenen més habitants, el Govern català van arribar a sumar un deute de 48,5 milions d'euros.

A la mateixa ciutat de Girona el govern català devia fins a 23 milions d'euros. En alguns ajuntaments el deute correspon a la part del Pla de Barris, quantitat que a la Bisbal d'Empordà, per exemple, són prop de 300.000 euros.

Davant l'anunci d'Ortega l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip (CiU), diu que es tracta d'una molt bona notícia per a tots els ajuntaments de Catalunya i per Figueres. Amb aquesta ciutat la Generalitat té un deute reconegut de 3,5 milions. "Això ens suposarà tresoreria i ens permetrà arribar a pagar a termini a proveïdors. Ara estàvem a uns més de 90 dies i ens podrem situar entre els 60 i els 90. A més, significarà que entraran diners a les empreses que feia temps que estaven esperant", va assegurar Felip.

Per la seva part, la vicepresidenta Joana Ortega també va valorar positivament "la notícia d'última hora" segons la qual "ahir a la nit el Govern central va acceptar una modificació de la Llei d'Estabilitat Pressupostària perquè els ajuntaments que tinguin superàvit" puguin destinar els recursos obtinguts "a inversions per executar l'any següent".

Segons la vicepresidenta del Govern, això era "una demanda molt sol·licitada sorgida del món local, que era absolutament lògica".

Després d'indicar que se sentia "orgullosa" del projecte de llei de governs locals aprovat per l'executiu català "perquè té una vocació de ser una llei de país feta després d'escoltar a tots els representants del món local", Ortega ha reclamat que "el règim local català s'ha de regular des d'aquí perquè tenim la competència exclusiva i la volem exercir".

"Això -ha afegit- és també una necessitat de país, per la qual cosa cal demostrar fermesa i unitat a fi que la reforma estatal recentralitzadora mai sigui d'aplicació en tot el que contradigui al nostre règim propi".

Com nou president del Consell de Governs Locals, l'alcalde de Premià de Mar Miquel Buch va agrair a Ortega les mesures anunciades per pagar els deutes als ajuntaments "que a tots ens aniran molt bé".