La vespa asiàtica ha aparegut a la Garrotxa. Quan a l'Alt Empordà semblava que la presència d'aquest insecte depredador d'abelles estava controlada, fa una setmana els apicultors de Sant Privat d'en Bas van capturar els primers exemplars en aquesta zona. De moment aquest és el segon indret de Catalunya amb presència de la Vespa velutina des de la seva aparició a Catalunya fa gairebé dos anys. Davant del risc que això representa per a la producció de mel, el departament d'Agricultura ha decidit engegar un operatiu conjunt amb el sindicat Unió de Pagesos i amb el sector apícola gironí per evitar que aquest insecte s'expandeixi.

Entre les mesures de control immediates hi ha la localització i eliminació del niu abans que hiverni, col·locació de trampes en punts determinats per poder detectar altres individus de l'espècie, especialment als colls de muntanya fronteres per detectar el pas de la Vespa velutina, al costat d'explotacions apícoles amb presència ja de l'insecte a la zona i al costat d'explotacions apícoles amb possible presència.

De fet, ahir mateix els cossos d'Agricultura i els apicultors ja van realitzar una batuda durant la tarda, l'hora de més activitat de les vespes. L'objectiu principal és ara capturar les reines per evitar que aquestes acabin tenint descendència, fet que suposaria l'expansió de la colònia.

Maldecap per al sector

Des que la vespa asiàtica va arribar a les comarques gironines no ha fet més que portar maldecaps al sector. Unió de Pagesos ja va alertar fa un any a Agricultura sobre el perill que comporta la presència de la Vespa velutina a causa de les importants pèrdues que la seva acció produeix en l'apicultura. Segons informa ACN, precisament els apicultors van localitzar llavors alguns exemplars a Portbou, a 30 quilòmetres del lloc on es va trobar el primer animal d'aquesta espècie. La sorpresa del president de l'Associació d'Apicultors gironins, Àngel Noguer, va ser majúscula ja que això significava que aquest insecte podia aparèixer en altres indrets, com finalment ha acabat passant.

La Vespa velutina, també coneguda per "vespa assassina", és un insecte provinent de la Xina que mata a les abelles tradicionals comunes per alimentar a les seves larves. Aquest animal, tres cops més grans que les abelles d'aquesta zona, ja està considerat com una plaga després d'estendre's per França i el País Basc. Els experts ?asseguren que malgrat l'espectacularitat de l'insecte -amb el cos fosc i les potes grogues- l'animal no és agressiu amb les persones, tot i que les seves picades són molt doloroses.